Здрави и слаби с лесни съвети за здравословно хранене

Автор: "PoligrafF", от 10.08.2011 0
Всички сме чували за разделното хранене. То се основава на принципа, че някои храни не са подходящи с други, тъй като организмът произвежда различни вещества за усвояването на различните храни.

Всички сме чували за разделното хранене. То се основава на принципа, че някои храни не са подходящи с други, тъй като организмът произвежда различни вещества за усвояването на различните храни. Трудно обаче има хора, които биха могли цял живот да издържат като се ограничават и следят коя храна в коя група е и дали е съвместима с друга.

Какво означава по-описателно разделно хранене? Това е система за хранене, разглеждаща храната като сбор от хранителни вещества, разделени в няколко ясно дефинирани групи, като дефинира методика за тяхното ефективно съчетаване с цел подобряване на храносмилането, намаляване на времето за смилане и усвояване на храната и намаляване на отпадните храносмилателни продукти. Теорията е изградена на ниво биология и биохимия. Тя дефинира химичния характер на храната и процесите на храносмилане.

Основния коз на учените, защитаващи постулатите на разделното хранене, е способността на организмът да “различава” храната, която попада в храносмилателната му система според химичните и параметри.

Друг важен аспект на храносмилането според същите учени е активността на храносмилателните ензими в зависимост от киселинността на различните храносмилателни звена на организма. Според състава си съществуват няколко основни групи храни, съответно разпределени и класифицирани спрямо количественото съдържанието на определени изграждащи ги и участващи в структурата им вещества.

Кои са най-често задаваните въпроси за разделното хранене: Вярно ли е, че това е прекрасен начин за отслабване? Разделното хранене се е доказало като разумен и безопасен начина за отслабване. Един от най-големите му плюсове е, че не е необходимо да изчислявате калориите или да измервате порциите. Ако се храните разделно всеки ден или пет дни седмично и не преяждате през почивните дни, би трябвало да очаквате понижаване на теглото с около 1 кг седмично.

Защо не е редно да се смесват протеинови храни и храни на основата на нишестето при едно хранене? За да разберете защо, е много важно да научите как функционира храносмилателната система. В най-добрия случай е желателно между приема на протеинови и нишестени храни да изминат около три-четири часа.

Къде е мястото на захарта в разделното хранене? Захарта представлява всъщност рафиниран въглехидрат, така че би трябвало да я третираме като нишесте. Старайте се да ограничите максимално консумацията на захар.

Какво е мястото на десертите в разделното хранене? Захарта е въглехидрат. Ако се консумират след протеиново ястие, сладките десерти ще повлияят върху стомашните киселини. Най-добре е всички сладки храни да се сведат до минимум. Можете да си позволявате от време на време, но се старайте да оставяте поне един час между основното хранене и десерта.

Позволен ли е алкохол? Ако обичате да изпивате чаша вино с храната, не се притеснявайте към коя категория спада. Малките количества алкохол не нарушават принципите на разделното хранене. В края на изпълнения със стрес ден малко количество алкохол може да даде енергия и да свали напрежението. А добавянето на малко вино или бира към рецептата внася аромат. В умерени количества алкохолът може да бъде здравословна добавка към диетата. Прекали ли се с него обаче, той, разбира се, се превръща в опасен наркотик.

 

Източник: gotvach.bg

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

България вече се поздрави с "честит първи сняг". В Бургас обаче…
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Удовлетворени ли сте от изборните резултати в Бургас?

Да Не 50/50
виж резултатите или