Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Здравната каса оряза бюджетите на болниците с родилна помощ

Автор: "PoligrafF", от 29.05.2015 0
С над половин милион лева бе орязан бюджета на МБАЛ „Дева Мария“ стана ясно днес с ново приложение, което бе връчено на лечебното заведение. Със сумата от 560 144лв. ще получи по-малко болницата от предварително прогнозираните и отпуснати за годината средства.

С над  половин милион лева бе орязан бюджета на МБАЛ „Дева Мария“  стана ясно днес с ново приложение, което бе връчено на лечебното заведение. Със сумата от 560 144лв. ще получи по-малко болницата от предварително прогнозираните и отпуснати за годината средства. 

Причината за това е в становище от 25 май 2015 г. на Надзорният съвет на Национална здравноосигурителна каса, според което клиничните пътеки и процедури за раждане и новородени ще бъдат извадени от общите бюджети на лечебните заведения, извършващи тази дейност. Самият факт, че на болниците са  налага лимитиран бюджет, който не може да бъде надхвърлен, сам по себе си е незаконен и ограничаващ правата на хората за свободен достъп и избор на лечебно заведение.   

С изваждането на родилната помощ от утвърдените бюджетни стойности на болниците се прави крачка напред и това би довело до по-балансирано разпределение на средства между останалите дейности. Това звучи добре при публичните изказвания на ръководните органи и създава впечатление за добре свършена работа, в която всички са доволни – и тези които търсят медицинска помощ, и тези, които я предлагат, и тези, които плащат за нея. Но добрите идеи остават само в заглавията на новините, за съжаление не и в съдържанието.

Оказва се, че клиничните пътеки за раждане и тези за новородени няма да бъдат лимитирани и ще се отчитат без проблем, но това няма да остане неотразено в бюджетите на болниците, които Касата в този случай намаля. Всъщност става така, че  парите се изваждат от единия джоб и се прибират обратно в другия. С тези действия се задълбочава кризата в здравеопазването, като в крайна сметка ще се стигне до финансов колапс в повечето лечебни заведения.           

След като стана ясно, че бюджетът на МБАЛ „Дева Мария“ ще бъде намален, прокуристът на болницата изпрати писмо, както до НС на НЗОК, така и до директора на Националната каса, министъра на здравеопазването и лекарския съюз, изказвайки възмущение и недоумение  за това, което се случва в здравната система.

„Това е симулация на дейност която цели да покаже, че нещо се прави, но само пред пациента, който не е наясно какво се случва с общия бюджет на лечебното заведение. Отново поредният фарс, заблуждаващ бедния и болен български гражданин.“ – пише в писмото си г-жа Нели Атанасова, прокурист на МБАЛ „Дева Мария“ Бургас. Дори и със старите, по-високи стойности на отпуснатия бюджет, сумите се изчерпваха до 20-25 число на месеца, като болницата работи за своя сметка през последните дни на всеки месец.

Само за месец май МБАЛ „Дева Мария“ ще отчете загуби в размер на над 50 000лв. за изработена надлимитна дейност, съобщават от лечебното заведение.   

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

България вече се поздрави с "честит първи сняг". В Бургас обаче…
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Удовлетворени ли сте от изборните резултати в Бургас?

Да Не 50/50
виж резултатите или