Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Иванов: Сарафовските рибари ще плащат 200 лева годишно за място на пристанището

Автор: "PoligrafF", от 12.02.2015 2
„С тази символична такса се надяваме да стимулираме местните професионални рибари да упражняват занаята си и да превърнем пристанището в един вид пазар за качествена риба, което да привлича хората от квартала и от централната част на града“ Това обясни за "PoligrafF.net" директорът на ОП „Спортни имоти“ – Живко Иванов.

„Рибарите от сдружението в Сарафово ще заплащат 200 лева годишна такса за новото рибарско пристанище в квартала. Става дума, по мои сметки, за около 40-50 души, които притeжават разрешително за промишлен риболов.“ Това обясни за PoligrafF.net директорът на ОП „Спортни имоти“ – Живко Иванов. По последни данни, именно общинското предприятие ще стопанисва новото рибарско пристанище.

„С тази символична такса се надяваме да стимулираме местните професионални рибари да упражняват занаята си и да превърнем пристанището в един вид пазар за качествена риба, което да привлича хората от квартала и от централната част на града“, допълни Иванов. По думите му, тази сума би била крайно недостатъчна за поддръжката на пристанището, но е един вид жест към хората, които се препитават с риболов.

Пристанището ще разполага със 104 места за по-малки плавателни съдове и 6 за по-големи лодки и корабчета. Професионалните рибари от сарафовското сдружение ще имат право и на 1 място за автомобил в рамките на паркинга на пристанището, както и да продават рибата си на щандовете на рибния пазар.

Такива са предложените условия, които трябва да влязат в Наредбата за определянето и администрирането на местни такси и цени на услуги на територията на Община Бургас. Докладната е вече внесена за гласуване на февруарската сесия на Общински съвет от зам.-кметът Красимир Стойчев. Според предложените допълнения в Наредбата, любителите рибари и собствениците на лодки също ще имат право да ползват местата на пристанището, но срещу по-високи такси.

По думите на Иванов, очаква се разходите по поддръжката на пристанището да възлизат на около 120-150 000 лева годишно. Въпреки това, редовните тарифи за пристанището са с около 25-30% по-ниски от подобните портове по Южното Черноморие.

Пристанището ще предлага и поддръжка, за което собствениците ще заплащат между 260 и 880 лева годишно, в зависимост от размерите на плавателния съд. Обмисля се възможността таксата за хелинга да отпадне и услугата да влиза в основния пакет. Възможни са и други промени в предварително обсъжданите тарифи, но това ще бъде решено на сесията на Общински съвет на 17-и февруари.

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

България вече се поздрави с "честит първи сняг". В Бургас обаче…
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Удовлетворени ли сте от изборните резултати в Бургас?

Да Не 50/50
виж резултатите или