Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Изложба по повод 133 години от Освобождението на Бургас

Автор: "PoligrafF", от 03.02.2011 0
Уникална документална изложба ще даде старт на честванията по повод 133 години от Освобождението на Бургас. Тя е посветена на святата за морския град дата 6 февруари 1878 г. и 175 - годишнината от рождението на първия му кмет Нико Попов.

Уникална документална изложба ще даде старт на честванията по повод 133 години от Освобождението на Бургас. Тя е посветена на святата за морския град дата 6 февруари 1878 г. и 175 - годишнината от рождението на първия му кмет Нико Попов.

Експозицията ще бъде открита на 4 февруари /петък/ от 16.00 часа в Регионална библиотека “П. К. Яворов” /ул. “Булаир” № 10/ и може да бъде разгледана до края на месец февруари. 21 табла със снимки и документи проследяват героичните исторически събития от периода 1877 - 1878 г. и първите години от управлението на свободен Бургас.

 В изложбата могат да се видят Манифестът за обявяване на Руско-Турската освободителна война, преминаването на руските войски през р. Дунав, боевете при Свищов и Стара Загора, донесение за сформирането на “Летящ” отряд под командването на полк. Лермонтов за освобождението на Айтос, Бургас, Поморие и Несебър и бойният път на освободителите от Сливен до Бургас. Архивни фотоси разказват за ген. Столетов, ген. Лермонтов, цар Александър II, Поп Максим Фратев, посрещнал с хляб и сол руските освободители в Бургас и опълченците от Бургаския край, участвали в Освободителната война.

Любопитни са още - обръщението на М. Драгомиров към полковете на 14-та Пехотна дивизия - “Братя, нас ни назначиха първи да извършим преминаването на Дунав. ... Помнете, братя, че за нас нищо средно няма: или отвъд Дунава, или в Дунава.”, както и автентичните ръкописи на ген. Столетов до Главното командване - “В боя при Стара Загора българите показаха, че могат да се бият и да умират като герои. ... От българина в кратко време може да стане отличен войник” или телеграмата на генерала от Шипка - “Духът на войската е превъзходен, а що се касае до българите, те няма да трепнат, дори ако ги изразходвам до последния човек”. Специално място в експозицията е отделено за първия кмет на Бургас след Освобождението - Нико Попов.

Посетителите могат да се запознаят отблизо с любопитната му и богата автобиография, с първият бюджет на Бургаския градски съвет през 1879 г., подписан от Нико Попов, както и с документи, проследяващи същественият му принос за развитието и утвърждаването на свободен Бургас. Организатори на изложбата са Община Бургас, Териториален държавен архив - Бургас и Регионална библиотека “П. К. Яворов”.

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

"Дойде ли есен, не ходете в бижутерията, за да видите злато. Отидете…
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Удовлетворени ли сте от изборните резултати в Бургас?

Да Не 50/50
виж резултатите или