Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Изцяло подмениха оборудването в отделението по неонатология на УМБАЛ "Дева Мария"

Автор: "PoligrafF", от 19.11.2019 0
В навечерието на Световния ден на недоносените деца, отделението по неонатология на университетска болница „Дева Мария“ се сдоби с нови четири кувьоза. Техниката е от топ марката Dräger, а заедно с нея отделението получи и последно поколение апаратура за неинвазивна механична вентилация. Това е финалната инвестиция, която университетска болница „Дева Мария“ прави, за да подмени изцяло апаратурата за най-малките си пациенти в интензивния сектор. „Със закупуването на новите четири кувьоза общата бройка на кувьозите ни стана 12 и можем да кажем, че напълно сме подменили оборудването в сектора.

В навечерието на Световния ден на недоносените деца, отделението по неонатология на университетска болница „Дева Мария“ се сдоби с нови четири кувьоза. Техниката е от топ марката Dräger, а заедно с нея отделението получи и последно поколение апаратура за неинвазивна механична вентилация. Това е финалната инвестиция, която университетска болница „Дева Мария“ прави, за да подмени изцяло апаратурата за най-малките си пациенти в интензивния сектор.

„Със закупуването на новите четири кувьоза общата бройка на кувьозите ни стана 12 и можем да кажем, че напълно сме подменили оборудването в сектора. При 8 интензивни единици, които имаме стационирани на територията на интензивния ни сектор, наличната апаратура е напълно достатъчна да поеме всички бебетата, изискващи интензивно лечение и апаратна вентилация.“ доволна е от придобивката д-р Мария Търнева, началник на отделението по неонатология.

Средно на година в университетска болница „Дева Мария“ проплакват 1300 бебетата, като около 10% от тях преминават през интензивния сектор на отделението по неонатология. То продължава да бъде единственото с трето, най-високо ниво на компетентност в Бургас и с право да отглежда деца с тегло от 600 гр.

В интензивния сектор за лечение на новородени се отглеждат недоносени деца с ниско и екстрено ниско  тегло, новородени с дихателни проблеми, изискващи апаратна вентилация, сърфактнат терапия, комплексно лечение на недоносени бебета с бронхо-пулмонална дисплазия. Благодарение на наличието на високоспециализирана апаратура и навременна диагностика и лечение, в последните пет години в отделението са били проследени 12 деца, родени с ретинопатия и спасени от ослепяване.

Отделението си сътрудничи с най-добрите детски кардиолози, детски офталмолози и детски хирурзи за уточняване на критични кардиопатии, ретинопатия на недоносеното и аномалии, изискващи спешна хирургична интервенция. На разположение на неонатолозите е и специализирана линейка, с която децата с уточнена патология, изискваща оперативно лечение (кардиопатии, ретинопатии и аномалии на дихателната и храносмилателна система се привеждат за оперативно лечение в Националния център по сърдечно- съдова хирургия и УМБАЛ „Свети Георги“, очна клиника и детска хирургия.

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

България вече се поздрави с "честит първи сняг". В Бургас обаче…
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Удовлетворени ли сте от изборните резултати в Бургас?

Да Не 50/50
виж резултатите или