Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Имунитета срещу грип зависи от първия вирус, с който сме имали досег

Автор: "PoligrafF", от 11.11.2019 0
Имунитета срещу грип зависи от първия вирус, с който сме имали досег, показват последните изследвания в областта на заразните болести. Оказва се, че тази зависимост е пряко свързана с възрастта на населението, като родените преди 60-те са по-защитени от един тип вируси, а тези родени след това десетилетие - към друг тип.

Имунитета срещу грип зависи от първия вирус, с който сме имали досег, показват последните изследвания в областта на заразните болести. Оказва се, че тази зависимост е пряко свързана с възрастта на населението, като родените преди 60-те са по-защитени от един тип вируси, а тези родени след това десетилетие - към друг тип.

Според американските учени от Аризона и Калифорния, съществуват два типа защитни протеини, които ни бранят от грипните вируси, и това обуславя разликите в различните епидемии, предава ВВС. Експертите поясняват, че още в ранно детство организмът ни синтезира антитела срещу типа грипен вирус, на който сме изложени. По този начин се създава траен имунитет, който или ни пречи да се заразим, или минимизира ефектите от заболяването.

Макар всеки от двата типа грип да има различни вариации, съществуват само два типа защитни протеини, които “обгръщат” вируса, като твърдата покривка на захарен бонбон, и провеждат борбата с него. Учените ги категоризирали като синя и оранжева “близалка”.

Авторите на изследването обясняват, че хората, родени преди края на 60-те години на ХХ век, били изложени към вируси от типа “синя близалка” като деца. Това са гриповете Н1 и Н2. Родените след това пък били атакувани от типа “оранжева близалка” - Н3.

Първата група рядко се заразявала с птичия грип (Н5N1), например, но страдали от тежки усложнения от H7N9. При втората група било обратното. Поради тази причина, въпреки стотиците заразени с H5N1 и H7N1, тежките и смъртните случаи били в пъти по-малко.

Според специалистите, тази теория може да обясни и големите епидемии и пандемии в историята. Най-много човешки животи са отнели щамовете, към които масата от хора не са придобили имунитет в ранна детска възраст. Същото се отнася и за картината днес.

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

Обичаме си го този наш Бургас и това е!
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Удовлетворени ли сте от изборните резултати в Бургас?

Да Не 50/50
виж резултатите или