Имунитетът срещу грип зависи от първия вирус, с който сме имали досег

Автор: "PoligrafF" , от 10.11.2017 0
Имунитетът срещу грип зависи от първия вирус, с който сме имали досег, показват последните изследвания в областта на заразните болести. Оказва се, че тази зависимост е пряко свързана с възрастта на населението, като родените преди 60-те са по-защитени от един тип вируси, а тези родени след това десетилетие - към друг тип.

Имунитетът срещу грип зависи от първия вирус, с който сме имали досег, показват последните изследвания в областта на заразните болести. Оказва се, че тази зависимост е пряко свързана с възрастта на населението, като родените преди 60-те са по-защитени от един тип вируси, а тези родени след това десетилетие - към друг тип.

Според американските учени от Аризона и Калифорния, съществуват два типа защитни протеини, които ни бранят от грипните вируси, и това обуславя разликите в различните епидемии, предава ВВС. Експертите поясняват, че още в ранно детство организмът ни синтезира антитела срещу типа грипен вирус, на който сме изложени. По този начин се създава траен имунитет, който или ни пречи да се заразим, или минимизира ефектите от заболяването.

Макар всеки от двата типа грип да има различни вариации, съществуват само два типа защитни протеини, които “обгръщат” вируса, като твърдата покривка на захарен бонбон, и провеждат борбата с него. Учените ги категоризирали като синя и оранжева “близалка”.

Авторите на изследването обясняват, че хората, родени преди края на 60-те години на ХХ век, били изложени към вируси от типа “синя близалка” като деца. Това са гриповете Н1 и Н2. Родените след това пък били атакувани от типа “оранжева близалка” - Н3.

Първата група рядко се заразявала с птичия грип (Н5N1), например, но страдали от тежки усложнения от H7N9. При втората група било обратното. Поради тази причина, въпреки стотиците заразени с H5N1 и H7N1, тежките и смъртните случаи били в пъти по-малко.

Според специалистите, тази теория може да обясни и големите епидемии и пандемии в историята. Най-много човешки животи са отнели щамовете, към които масата от хора не са придобили имунитет в ранна детска възраст. Същото се отнася и за картината днес.

Добави в Svejo

Коментари (0)


Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

Щом "циганското лято" ни напусна, Бургас взе да ухае на зима...
» архив

Poligraffски забавно

* Не мога да го разбера тоя биатлон! Как може да имаш пушка и да стигнеш втори?!


* Сутринта реших да съм добра, но към обяд ме отпусна.


*Служителка на отдел "Ипотечни кредити" се обажда на мъж и пита:
- Желаете ли ипотечен кредит?
- Не.
- Не искате ли да обедините всичките си кредити?
- Нямам никакви кредити.
- А какво ще кажете за потребителски кредит за ремонт на жилището ви, например?
- Не ми трябва. Наскоро направих ремонт и платих в брой.
Кратко мълчание в слушалката, а после питане:
- А случайно да търсите жена?


* Тя бе като японска вишна! Много красива, но дърво...


* В дискотеката някъв се прави, че стреля с лък по жените.
Една му се усмихва и го пита:
- Видях, че ме застреля, ти Купидон ли си? Стреляш със стрелите на любовта?
А той ѝ вика:
-Не, аз съм Леголас. Убивам орки.


*- Докторе, ама аз май оздравявам?!?
- Да, и на мен ми стана интересно…

Анкета

Как ще се отоплявате тази зима?

На ток - с климатик. На ток - с печка. На твърдо гориво. С парно. Ще се обличам топло.
виж резултатите или