Имунитетът срещу грип зависи от първия вирус, с който сме имали досег

Автор: "PoligrafF" , от 10.11.2017 0
Имунитетът срещу грип зависи от първия вирус, с който сме имали досег, показват последните изследвания в областта на заразните болести. Оказва се, че тази зависимост е пряко свързана с възрастта на населението, като родените преди 60-те са по-защитени от един тип вируси, а тези родени след това десетилетие - към друг тип.

Имунитетът срещу грип зависи от първия вирус, с който сме имали досег, показват последните изследвания в областта на заразните болести. Оказва се, че тази зависимост е пряко свързана с възрастта на населението, като родените преди 60-те са по-защитени от един тип вируси, а тези родени след това десетилетие - към друг тип.

Според американските учени от Аризона и Калифорния, съществуват два типа защитни протеини, които ни бранят от грипните вируси, и това обуславя разликите в различните епидемии, предава ВВС. Експертите поясняват, че още в ранно детство организмът ни синтезира антитела срещу типа грипен вирус, на който сме изложени. По този начин се създава траен имунитет, който или ни пречи да се заразим, или минимизира ефектите от заболяването.

Макар всеки от двата типа грип да има различни вариации, съществуват само два типа защитни протеини, които “обгръщат” вируса, като твърдата покривка на захарен бонбон, и провеждат борбата с него. Учените ги категоризирали като синя и оранжева “близалка”.

Авторите на изследването обясняват, че хората, родени преди края на 60-те години на ХХ век, били изложени към вируси от типа “синя близалка” като деца. Това са гриповете Н1 и Н2. Родените след това пък били атакувани от типа “оранжева близалка” - Н3.

Първата група рядко се заразявала с птичия грип (Н5N1), например, но страдали от тежки усложнения от H7N9. При втората група било обратното. Поради тази причина, въпреки стотиците заразени с H5N1 и H7N1, тежките и смъртните случаи били в пъти по-малко.

Според специалистите, тази теория може да обясни и големите епидемии и пандемии в историята. Най-много човешки животи са отнели щамовете, към които масата от хора не са придобили имунитет в ранна детска възраст. Същото се отнася и за картината днес.

Добави в Svejo

Коментари (0)


Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

Коледа иде!
» архив

Poligraffски забавно

* Тъщата ми ми дойде на гости. Вече две седмици е тука, но не това е най-страшното... Най-страшното е, че не мога да взема думата, за да й обясня, че с дъщеря й сме разведени от 6 месеца...


* Две мутри се срещат:
- Брато, нещо си увесил нос? Да не си болен?
- Да, предписаха ми таблетки.Трябва да ги взимам всеки ден до края на живота си...
- Е, че да не си само ти. Много хора са така.
- Да, ама на мен ми дадоха само десет...


* Като си толкова смел, ходи кажи на баба си, че не си гладен!


* - Спартанци-и-и-и, довечера ще ядем в ада-а-а-а!...
- Гоше, стига си крещял така на децата! Ако не ти се идва на вечеря при мама, не идвай.


* Преди получавах мейли, че съм наследил 20 млн. долара и само трябва да се обадя на посочения номер, за да си ги получа.
Днес дойде мейл само за 5.6 милиона. Брех, мисля си аз, и измамниците преживяват трудни времена...

Анкета

Какво искате да има на мястото на Жабарника?

Мол/Търговски център; Площад; Парк; Музей/административни сгради; Не ме интересува.
виж резултатите или