Инспектори по труда с проверки дали и как се назначават хора с увреждания

Автор: Е. Бейкова/Дарик, от 21.06.2019 0
От началото на юли инспекторите по труда в цялата страна започват да проверяват дали работодателите са предприели мерки за назначаване на хора с трайни увреждания, както изисква новият закон за хората с увреждания.

От началото на юли инспекторите по труда в цялата страна започват да проверяват дали работодателите са предприели мерки за назначаване на хора с трайни увреждания, както изисква новият закон за хората с увреждания. На 2-ри юли изтича гратисният период, в който бизнесът може да поиска съдействие от бюрата по труда или друг посредник за намиране на такива безработни хора, а след тази дата започват проверките на инспекцията, обясни пред Дарик Теодора Дичева, директор на дирекция в Главната инспекция по труда. 

Инспекторите ще следят кои са новоназначените работници, осигурени ли са им подходящи условия за работа, а ако работодателят е освободен от изпълнение на това задължение, ще трябва да докаже, че условията в предприятието не го позволяват или че няма насочен към него работник. По един човек с ТЕЛК трябва да бъде назначен във фирмите с между 50 и 100 работници, а за по-големите фирми изискването е поне 2 процента от броя на работещите да бъдат хората с увреждания.

Това са работни места извън определените за трудоустрояване, припомни Теодора Дичева от Главната инспекция по труда. Осигуряването на такива места ще бъде проверявано от началото на юли, като за работодателите, които до 2-ри юли са заявили в бюрата по труда, че търсят такива кадри, ще има още един гратисен период, докато се стигне до назначаване.

Източник: Дарик

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

02.02.2020 - пролетни температури, слънце и море!
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Опасявате ли се от водна криза във Вашия град?

Да, с тази липса на дъжд от месеци. Да, очевидно някой прави далавери. Не, мисля че темата се преекспонира След Перник ще се вземат мерки, за да няма и други градове с режим
виж резултатите или