Италиански лекари твърдят, че са открили причината за оглушаването на Бетовен

Автор: "PoligrafF", от 14.01.2020 0
През последните десетилетия различни експерти са изказвали хипотези относно причината за увредения му слух.

Тази година светът отбелязва 250 години от рождението на Лудвиг ван Бетовен. Една от най-любопитните особености на талантливия немски композитор е фактът, че той оглушава още на 25 години. През последните десетилетия различни експерти са изказвали хипотези относно причината за увредения му слух.

Наскоро обаче италиански лекари изказаха обосновано предположение, че причината е отравяне с олово. През 2018-а година в клиниката уши-нос-гърло в Падуа пристигнала пациентка със сходни оплаквания. Освен отслабването на слуха й, тя страдала и от други симптоми като слабост, отпадналост и болки в областта на стомаха, предава “Forbes”.

Изследванията показали завишени нива на олово. Източникът на отравянето бил стар тиган, който пациентката с години използвала. С течение на времето, керамичното покритие се изтъркало и при всяко използване, тиганът оставял следи от олово в храната й. След като започнала лечение и се отървала от тигана, пациентката се повлияла, но увреждането на слуха й било необратимо.

Специалистите от Падуа са убедени, че една от най-вероятните причини за оглушаването на Бетовен е именно отравяне с олово. В подкрепа на тезата им, изследване от 2005-а година на кичури от косата на композитора и парченца от черепа му е показало завишени нива на тежкия метал.

Според специалисти, източникът може да е стар оловен бокал или евтино вино, което Бетовен с години пиел. Историци изтъкват, че по онова време оловото често се прибавяло към напитки от по-долно качество, за да се подобри вкусът им. Както и при съвременната италианска пациентка, болките в стомаха и другите оплаквания на немския композитор отшумели, когато спрял алкохола.

Предположението на специалистите все пак е хипотеза, която не би могла да бъде доказана, подчертават от “Forbes”. Въпреки това, предположението е едно от най-добре обоснованите и пасващи с изследваните до момента факти за живота и здравословното състояние на Бетовен.

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

Обичаме си го този наш Бургас и това е!
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Удовлетворени ли сте от изборните резултати в Бургас?

Да Не 50/50
виж резултатите или