Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

И Мустафа Чаушев бе предложен за почетен гражданин на Бургас

Автор: "PoligrafF" , от 12.10.2018 0
Номинирани за званието са и скулпторът Никола Станчев и архитект Константин Коцев.

Номинациите за Почетен гражданин на Бургас продължават. По традиция отличията се раздават навръх празника на града - Никулден. Тази година две имена вече бяха предложени - авторът на модерната визия на Бургас Рикардо Тоскани и основателят на БСУ Стойчо Кьосев. Още три номинации бяха внесени в навечерието на октомврийското редовно заседание на Общински съвет.

Единият от кандидатите за званието е естрадния изпълнител Мустафа Чаушев. Номинацията бе внесена от съветниците Костантин Луков, Веселин Пренеров, Димчо Грудев, Калояна Живкова, Станислав Андреев, Георги Дражев.

Чаушев е създал повече от 500 песни, които се превръщат в безспорни музикални хитове. Работил е с едни от най-големите български композитори – Тончо Русев, Александър Йосифов, Зорница Попова, Морис Аладжем, Найден Андреев. Стихове за неговите песни са писали поети като Дамян Дамянов, Павел Матев, Евтим Евтимов, Надежда Захариева, Петър Караангов. Има издадени десетки грамофонни плочи, аудио касети и дискове.

Той е носител на множество награди от форуми като “Бургас и морето”, “Песни за Варна”, “Пирин фолк” и други. През 2001 г. е обявен за почетен гражданин на турския град Орхангаза, заедно с Росица Кирилова. През 2010 година е удостоен с награда „Златна лира‘ на Съюза на музикалните дейци в България. През 2013 г. певецът получава наградата „Златен век“ на Министерството  на културата.

През лятото на 2018 година, по повод 75 годишния си юбилей Мустафа Чаушев изнесе изключително зрелищен и емоционален спектакъл „Злато мое“. Това беше и неговият концерт-бенефис пред препълнения летен театър на Бургас.

Другите две предложения за почетни граждани са внесени от кмета Димитър Николов. Номинираните са скулпторът Никола Станчев и архитект Константин Коцев.

Станчев е допринесъл за обогатяването на градския пейзаж на Бургас, като творец, главен художник на Община Бургас и организатор на Международния симпозиум по скулптура в камък на открито за периода  от 1976 до 1979 година.

Автор е на много монументални творби в града като: входен знак на Бургас, пластична композиция „Представлението започва“ пред Държавна опера, пластика „Куфар на спомените“ на площад „Царица Йоана“, паметник на поета Христо Фотев в Морската градина, пластика „Прибой“ в градинката до Часовника, водно огледало с пластика „Водна лилия“, скулптурна група „Момчето, което говори с птици“ и пластика „Рибарска мрежа“ на бул. „Алеко Богориди“.

Арх. Коцев е бивш главен архитект на Бургас. Негово дело е и предварителният Застроителен и регулационен план на курортен комплекс „Слънчев бряг“. Автор е и на православния християнски параклис „Свети Мина“, който дарява на военното поделение в Атия.

Добави в Svejo

Коментари (0)


Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

"Артлегория" e дело на Добрин Вътев - председател на Съюза на бургаските…
» архив

Poligraffски забавно

* Отдавна е известно, че 20% от хората вършат 80% от работата. Но съвсем наскоро стана ясно, че 80% от хората смятат, че влизат в тези 20%.


* Минавах с колата през гората и спрях да се изпикая. Влязох няколко крачки и гледам - мечка. Викам си - що па да не се изакам...


* Врачански пустиняк му краднале бостано и он вместо да виси да го варди по цел ден турил една табела у сред бустано на коя пишело "една от лубениците съм нагньел с отрова да ви е*а у ламерете!".

На другия ден отива да провери бостано и глее сички лубеници си там, а на табелата дописано "сеги са две да та е@а в тарикато".


* Понеже на диригента му трепереха ръцете заради махмурлука,всички в залата се насладиха на ремикс на Моцарт

 

Анкета

Ще ходите ли на почивка това лято?

Да, избрал съм дестинация в чужбина Да, избрал съм дестинация в страната Ако ми дадат отпуск, може и да ида на почивка Не, нямам излишни пари
виж резултатите или