Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

КЗЛД: Бизнесът не обърна достатъчно внимание, за това не е готов за новия регламент

Автор: "PoligrafF" , от 28.05.2018 0
Венцислав Караджов отрече, че според новия регламент не може да се разпространява информация за лице, срещу когото се води разследване или което е обвиняемо.

”От гледна точка на държавата и Комисията за защита на личните данни беше направено не малко за разяснение на регламента. Въпросът е, че бизнесът не се интересуваше, тъй като за него регламентът не беше акт, който ще се прилага веднага и не обърна необходимото внимание и то навреме, и затова не е подготвен в момента”. Това коментира председателят на КЗЛД - Венцислав Караджов в ефира на БНТ.

По думите му трябва да се балансират правото на достъп до информация и защитата на личните данни. Караджов отрече, че според новия регламент не може да се разпространява информация за лице, срещу когото се води разследване или което е обвиняемо.

”В конкретния случай регламентът няма да намира своето приложение, правилата ще бъдат по новата директива за разследване, която е най-общо казано полиция, вътрешен ред и правосъдие. Тогава, когато има обществен интерес, той трябва да бъде удовлетворен и трябва да бъдат намерени правила, по които да се случи”, посочи той.

Според неговите обяснения, “в края на краищата общественият интерес е да се разкрие престъплението и деецът на това престъпление и този интерес понякога надвишава интереса журналистът да получи информация, за да може да я оповести”. 

Председателят на  Комисията за защита на личните данни каза още, че ако има журналистическо разследване с цел разкриване на неправомерни практики в системата, не би следвало да води до санкции за дадената медия.

”Но ако се окаже, че това е една жълта новина, то тогава няма да има изключване на прилагане на правилата на регламента и ще се санкционира медията като администратор. Но това трябва да се прецени конкретно спрямо казуса и обстоятелствата”, каза Венцислав Караджов.

”Според мен Законът за личните данни не може да се прилага такъв какъвто е и трябва да се следи казус по казус. А целта на регулаторите като Комисията за защита на личните данни е да създадат една нормална превантивна среда, а не да налагат санкции и да пречат на бизнеса да функционира. Целта е да се обработват законосъобразно личните данни на физическите лица от всички администратори, които го правят. Това обаче чрез налагане на санкции няма да се постигне”, допълни Венцислав Караджов.

Добави в Svejo

Коментари (0)


Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

Не. Това не е костенурка - нинджа. Това е костенурка - батка, забелязана…
» архив

Poligraffски забавно

* Отдавна е известно, че 20% от хората вършат 80% от работата. Но съвсем наскоро стана ясно, че 80% от хората смятат, че влизат в тези 20%.


* Минавах с колата през гората и спрях да се изпикая. Влязох няколко крачки и гледам - мечка. Викам си - що па да не се изакам...


* Врачански пустиняк му краднале бостано и он вместо да виси да го варди по цел ден турил една табела у сред бустано на коя пишело "една от лубениците съм нагньел с отрова да ви е*а у ламерете!".

На другия ден отива да провери бостано и глее сички лубеници си там, а на табелата дописано "сеги са две да та е@а в тарикато".


* Понеже на диригента му трепереха ръцете заради махмурлука,всички в залата се насладиха на ремикс на Моцарт

 

Анкета

Ще ходите ли на почивка това лято?

Да, избрал съм дестинация в чужбина Да, избрал съм дестинация в страната Ако ми дадат отпуск, може и да ида на почивка Не, нямам излишни пари
виж резултатите или