Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

КЗЛД: Бизнесът не обърна достатъчно внимание, за това не е готов за новия регламент

Автор: "PoligrafF" , от 28.05.2018 0
Венцислав Караджов отрече, че според новия регламент не може да се разпространява информация за лице, срещу когото се води разследване или което е обвиняемо.

”От гледна точка на държавата и Комисията за защита на личните данни беше направено не малко за разяснение на регламента. Въпросът е, че бизнесът не се интересуваше, тъй като за него регламентът не беше акт, който ще се прилага веднага и не обърна необходимото внимание и то навреме, и затова не е подготвен в момента”. Това коментира председателят на КЗЛД - Венцислав Караджов в ефира на БНТ.

По думите му трябва да се балансират правото на достъп до информация и защитата на личните данни. Караджов отрече, че според новия регламент не може да се разпространява информация за лице, срещу когото се води разследване или което е обвиняемо.

”В конкретния случай регламентът няма да намира своето приложение, правилата ще бъдат по новата директива за разследване, която е най-общо казано полиция, вътрешен ред и правосъдие. Тогава, когато има обществен интерес, той трябва да бъде удовлетворен и трябва да бъдат намерени правила, по които да се случи”, посочи той.

Според неговите обяснения, “в края на краищата общественият интерес е да се разкрие престъплението и деецът на това престъпление и този интерес понякога надвишава интереса журналистът да получи информация, за да може да я оповести”. 

Председателят на  Комисията за защита на личните данни каза още, че ако има журналистическо разследване с цел разкриване на неправомерни практики в системата, не би следвало да води до санкции за дадената медия.

”Но ако се окаже, че това е една жълта новина, то тогава няма да има изключване на прилагане на правилата на регламента и ще се санкционира медията като администратор. Но това трябва да се прецени конкретно спрямо казуса и обстоятелствата”, каза Венцислав Караджов.

”Според мен Законът за личните данни не може да се прилага такъв какъвто е и трябва да се следи казус по казус. А целта на регулаторите като Комисията за защита на личните данни е да създадат една нормална превантивна среда, а не да налагат санкции и да пречат на бизнеса да функционира. Целта е да се обработват законосъобразно личните данни на физическите лица от всички администратори, които го правят. Това обаче чрез налагане на санкции няма да се постигне”, допълни Венцислав Караджов.

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

Пролет иде!
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Опасявате ли се от водна криза във Вашия град?

Да, с тази липса на дъжд от месеци. Да, очевидно някой прави далавери. Не, мисля че темата се преекспонира След Перник ще се вземат мерки, за да няма и други градове с режим
виж резултатите или