Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

КЗП: Бъдете внимателни с промоциите около Великден

Автор: "PoligrafF", от 11.04.2012 0
Бъдете бдителни и обръщайте внимание на всеки детайл от примамливите търговски предложения по Великден, съветват от КЗП.

Бъдете бдителни и обръщайте внимание на всеки детайл от примамливите търговски предложения по Великден, съветват от КЗП. Сред основните препоръки е потребителите да се уверяват лично, че подаръците или промоционалните продукти са налични. При липса по-добре да се откажат от покупка, макар че вече са инвестирали време и средства.

Важно е и да се гледа препоръчителната крайна дата за употреба, тъй като в някои случаи те са с изтичащ срок на годност. Потребителите трябва много стриктно да следят дали избраните от тях намалени продукти се таксуват на обявените цени и ако открият разминаване, да сигнализират още на касата.

При ползване на услуги на туроператори, хотели, хижи и заведения експертите на КЗП препоръчват на потребителите да организират пътуването си за празниците чрез туроператор, което дава по-голяма сигурност, че пътуването ще се осъществи при договорените условия, а при възникване на проблем - че правата им ще бъдат по-надеждно защитени.

Ако договорът частично не се изпълнява, на място потребителят може да потърси представител на туроператора или да използват телефоните, написани в договора, за да предяви претенцията си. В случай че не са доволни от пътуването си, потребителите имат право на рекламация. Тя се предявява пред туроператора.

В договора между туриста и туроператора, трябва да се съдържа подробно описание на изискванията за формата, начините и сроковете, при които потребителят има право да предяви рекламация, когато договорът не е изпълнен или има неточности спрямо договореното. Важно е потребителите да се запознаят какво трябва да направят на място в случай на несъответствие на уговорената услуга - да поискат да им бъде издаден протокол, да уведомят представител на туроператора или друго, което да удостовери откритото несъответствие, както и ако има срок за уведомяване на туроператора.

Експертите съветват потребителите да изискат от туроператора сертификат за застраховка, която да покрие отговорността му за причинени вреди. Настоявайте да получите предварителната информация за избрания пакет в писмен вид, да бъдат издадени договор за пътуването и ваучер, както и документ за платената сума, препоръчват от КЗП.

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

България вече се поздрави с "честит първи сняг". В Бургас обаче…
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Удовлетворени ли сте от изборните резултати в Бургас?

Да Не 50/50
виж резултатите или