Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

КЗП: Правата ни са по-добре защитени при покупката на пакетно пътуване

Автор: "PoligrafF", от 23.09.2019 0
Неустойките при отказ от пакетно пътуване трябва да са обосновани и разумни.

”Правата на ползващите пакетни почивки са по-добре защитени, включително и при отказ от пътуването”. Това каза Игнат Арсенов, главен директор „Контрол на пазара“ в Комисията за защита на потребителите (КЗП), в ефира на bTV, във връзка с предстоящите коледно-новогодишни празници. Той уточни, че под пакетно пътуване се разбира набор от услуги като настаняване, транспорт, храна, разходка с екскурзовод и пр., за които потребителите заплащат обща цена.

”Потребителят може да се откаже от пътуването по всяко време до момента на заминаването, независимо дали резервацията е направена през интернет или в офис на туроператор. Обикновено обаче организаторът удържа неустойка, като нейният размер зависи от това кога ще се откажем. Колкото по-рано - толкова по-малка ще бъде тя. Например, ако е 60 дни преди пътуването, ще платим 50% от стойността му, ако е 30 дни – ще платим вече 90%”, обясни Игнатов.

Удържаните суми за отказ от пакетно пътуване трябва да са обосновани и разумни. Туроператорът не може да ги определя по свое усмотрение, а те следва да са равни на неговите реални загуби. „Ако ние се съмняваме, може да поискаме от него да ни докаже, че те са разумни. Например, че не може да се отмени самолетният билет или че не може да се върне цената на настаняването“, посочи още Игнат Арсенов.

„При самолетните билети е сложно. Много често ние взимаме икономични тарифи, при които нямаме право на отказ, включително ако сме купили билета по интернет и размислим дори след една минута – тогава ще ни върнат само летищните такси“, предупреди Арсенов.

Когато резервират настаняване онлайн, потребителите е важно да направят екранна снимка преди натискането на бутона „купи“, за да не се променя цената в движение; да провеждат кореспонденцията в писмен вид и да запазват изпратените и получените имейли; да пазят потвърждението на резервациите и да изискват и съхраняват грижливо платежните документи. Преди това обаче задължително трябва да са проверили надеждността на туроператора, включително и това има ли валидна застраховка „професионална отговорност“.

”Ако направим една година по-рано резервацията, има риск организиралото пътуването предприятие да фалира. При наличието на тази застраховка ние сме защитени на пълната стойност на сумата”, каза Игнат Арсенов.

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

02.02.2020 - пролетни температури, слънце и море!
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Опасявате ли се от водна криза във Вашия град?

Да, с тази липса на дъжд от месеци. Да, очевидно някой прави далавери. Не, мисля че темата се преекспонира След Перник ще се вземат мерки, за да няма и други градове с режим
виж резултатите или