Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

КЗП: Родителите да избират колело за детето с ролетка

Автор: "PoligrafF" , от 04.06.2019 0
Освен приятно, карането на колело трябва да е и безопасно!

С началото на лятната ваканция и сезона на отпуските, предстоят и покупки на летни и плажни стоки, с които родителите често запълват времето на малчуганите. Председателят на КЗП - Димитър Маргаритов за пореден път напомни на какво трябва да обърнем внимание, преди да закупим определена детска стока, за да бъде освен тя интересна, занимателна и полезна, но и безопасна.

”Съветът към хората, когато купуват колело, е да вземат една ролетка, с която да могат да измерят въз основа на публикуваната на нашия сайт информация някои по-съществени разстояния, които са задължителни по стандартите за безопасност и които наистина гарантират, и в зависимост от възрастта на детето, че то ще може правилно да управлява велосипеда”, посочи Маргаритов.

Важно е например, когато говорим за кормилото, ръкохватките, спирачните механизми, отстоянието между самата ръкохватка и спирачния механизъм да позволяват на детето от съответната възраст спокойно да може да хване тази спирачка и тя да не му се изплъзва. Също така ръкохватките да бъдат с разширения в края, което за бъде не по-малко от 4 см, за да се предотврати изплъзване на ръката по време на управление. Крепежните елементи да не позволяват самостоятелна възможност за развиване.

”Това са специални технически решения, които гарантират безопасността. Те са резултат от много задълбочени изследвания и са залегнали в т.нар. стандарти за безопасност. Именно това проверяваме и ние като контролен орган, който би трябвало да гарантира, че на пазара няма разпространени опасни стоки от този тип”, обясни той.   

Маргаритов обясни, че по отношение на ролерите, скейтбордите и тротинетките е важно да няма остри ръбове и колелцата им да се движат свободно. При скейтбордите и тротинетките е задължително повърхността отгоре да леко грапава, за да не позволява приплъзване на обувките.

На въпрос на водещия могат ли родителите да поискат от търговеца да им предостави доказателства за съответствие на изделието с изискванията за безопасност и за проведени лабораторни тестове, Маргаритов обясни, че това са документи, които се изискват от контролните органи при осъществяването на проверки. 

Той обаче препоръча на родителите да настояват за инструкции за безопасност, каквито търговците са длъжни да предоставят при продажбата, при това задължително на български език. От изключително значение е да се осигурят средства за лична безопасност като каски, налакътници и наколенки, които дори детето може само да избере, за да ги ползва после с удоволствие.

„Изключително важен е и надзорът на възрастни. Това важи и за надуваемите средства, които се ползват край водоемите, защото – доказано е – за съжаление и в най-плитките води може да настъпи удавяне”, добави той.

Маргаритов препоръча преди покупка да се направи справка в публикувания на интернет страницата на КЗП регистър на забранените опасни стоки. Това ще даде на родителите по-добра представа за спрените продукти и за известните рискове от употребата им.

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

02.02.2020 - пролетни температури, слънце и море!
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Опасявате ли се от водна криза във Вашия град?

Да, с тази липса на дъжд от месеци. Да, очевидно някой прави далавери. Не, мисля че темата се преекспонира След Перник ще се вземат мерки, за да няма и други градове с режим
виж резултатите или