Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

КЗП: SMS игра мами потребителите, твърди че печелят ваучери от 1000Е

Автор: "PoligrafF", от 21.06.2011 4
Холандската компания Mobimezzo разиграва мнима викторина с ваучери на стойност до 1000 евро и твърди, че българи са сред спечелилите награди. Това предупреждават от Комисията за защита на потребителите.

Холандската компания Mobimezzo разиграва мнима викторина с ваучери на стойност до 1000 евро и твърди, че българи са сред спечелилите награди. Това предупреждават от Комисията за защита на потребителите.

Съобщава се, че между печелившите са и граждани на съседна Румъния. Същевременно до момента нито един белгийски потребител не е спечелил от томболата. На страницата на организатора на играта също няма данни, че са предоставяни ваучери на лица от която и да било държава.

Търговецът изпраща SMS-и, с които подканва адресатите да участват във викторина, от която могат да спечелят ваучери на висока стойност за определени продукти на Икеа и Неспресо. Двете компании са отрекли да имат нещо общо с провежданата от Mobimezzo игра. Реално фирмата организатор на викторината никога не е осъществявала контакт с тях по този повод, а използва имената им с цел да създаде впечатление, че е надеждна и заслужаваща доверие.

Друга заблуда при провеждането на играта се съдържа в начина на формулиране на текста на изпращаните съобщения. Те оставят у потребителя впечатлението, че трябва да изпрати само няколко SMS-a, за да се включи при разпределянето на обещаните ваучери, а в действителност са необходими много повече.  Така за евентуалните участници не става ясно от самото начало колко точно съобщения трябва да пуснат и съответно – колко би им струвало това. От Брюксел сигнализират за още една холандска компания нарушител – Lecturaza.

Нейната дейност е свързана с продажба на стоки от разстояние. Служителите й звънят по телефона на свои потенциални клиенти и им предлагат стоки срещу заплащането на определена такса. В случай че успеят да убедят лицето насреща да се възползва от отправеното конкретно предложение, те започват да му изпращат и други продукти, за които не е давало съгласието си, но следва да заплати.

С този подход компанията нарушава изискването да изпраща на потребителите само стоки, за които изрично са дали предварително съгласие, че желаят да закупят, и по такъв начин влиза в хипотеза на нелоялна търговска практика.

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

02.02.2020 - пролетни температури, слънце и море!
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Опасявате ли се от водна криза във Вашия град?

Да, с тази липса на дъжд от месеци. Да, очевидно някой прави далавери. Не, мисля че темата се преекспонира След Перник ще се вземат мерки, за да няма и други градове с режим
виж резултатите или