Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

КНСБ: 2 301 лева са нужни на четиричленно семейство, за да живее нормално

Автор: "PoligrafF", от 13.11.2017 0
5 400 000 българи живеят в лишения.

2 301 лева трябват на четиричленно домакинство от двама възрастни и две деца, за да преживяват. Това изчисляват от КНСБ. Данните от наблюдението на потребителските цени и издръжката на живот в България през третото тримесечие на тази година бяха представени днес от президента на организацията Пламен Димитров.

Средствата включват задоволяването на нормални човешки потребности като храна, условия на живот, здравеопазване и образование. Според анализа, причината за поскъпването на живота е увеличението в цените на основни хранителни стои и енергийни източници, което натоварва основно бюджета на бедните домакинства. Устойчиво се запазва високият дял на бедните, а изводът е, че разпределението на доходите в страната е неравномерно.

Средно на човек нужната издръжка на живота е 575,28 лева. Това прави поне 1 474 лв. брутна заплата за всеки от двама работещи родители, пресмята институтът на КНСБ. За София парите са още повече. Необходимите средства за четиричленно домакинство в столицата са 3 003,32 лева, като средно на човек издръжката на живот е 750,83 лева. Това е с близо 30 на сто или около 200 лв. повече спрямо останалите градове в страната. Сметката сочи, че в такъв случай брутната работна заплата за двама работещи родители с две деца, живеещи в София, трябва да бъде не по-ниска от 1924 лева.

Поскъпването идва от цените на хранителните стоки, които растат с 4,4 на сто на годишна база, а при нехранителните темпът се задържа на относително по-ниски нива от 1,6 на сто, което означава, че инфлацията плавно се завръща в България. Данните за заплатите на наетите през третото тримесечие на 2017 г. отчитат средна работна заплата за страната от 1 037 лева, която е с близо 30 процента по-ниска от необходимите средни стойности за издръжка.

”Под тези средства са 75 процента от домакинствата в България или общо 5 400 000 българи, което означава, че голямата част от хората не получават достатъчно, за да живеят нормално. Само 25 процента или 1 800 000 са с общ доход на човек над издръжката на живот”, каза президентът на КНСБ Пламен Димитров. 

Добави в Svejo

Коментари (0)


Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

Щом "циганското лято" ни напусна, Бургас взе да ухае на зима...
» архив

Poligraffски забавно

* Не мога да го разбера тоя биатлон! Как може да имаш пушка и да стигнеш втори?!


* Сутринта реших да съм добра, но към обяд ме отпусна.


*Служителка на отдел "Ипотечни кредити" се обажда на мъж и пита:
- Желаете ли ипотечен кредит?
- Не.
- Не искате ли да обедините всичките си кредити?
- Нямам никакви кредити.
- А какво ще кажете за потребителски кредит за ремонт на жилището ви, например?
- Не ми трябва. Наскоро направих ремонт и платих в брой.
Кратко мълчание в слушалката, а после питане:
- А случайно да търсите жена?


* Тя бе като японска вишна! Много красива, но дърво...


* В дискотеката някъв се прави, че стреля с лък по жените.
Една му се усмихва и го пита:
- Видях, че ме застреля, ти Купидон ли си? Стреляш със стрелите на любовта?
А той ѝ вика:
-Не, аз съм Леголас. Убивам орки.


*- Докторе, ама аз май оздравявам?!?
- Да, и на мен ми стана интересно…

Анкета

Как ще се отоплявате тази зима?

На ток - с климатик. На ток - с печка. На твърдо гориво. С парно. Ще се обличам топло.
виж резултатите или