Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

КНСБ: 2 301 лева са нужни на четиричленно семейство, за да живее нормално

Автор: "PoligrafF", от 13.11.2017 0
5 400 000 българи живеят в лишения.

2 301 лева трябват на четиричленно домакинство от двама възрастни и две деца, за да преживяват. Това изчисляват от КНСБ. Данните от наблюдението на потребителските цени и издръжката на живот в България през третото тримесечие на тази година бяха представени днес от президента на организацията Пламен Димитров.

Средствата включват задоволяването на нормални човешки потребности като храна, условия на живот, здравеопазване и образование. Според анализа, причината за поскъпването на живота е увеличението в цените на основни хранителни стои и енергийни източници, което натоварва основно бюджета на бедните домакинства. Устойчиво се запазва високият дял на бедните, а изводът е, че разпределението на доходите в страната е неравномерно.

Средно на човек нужната издръжка на живота е 575,28 лева. Това прави поне 1 474 лв. брутна заплата за всеки от двама работещи родители, пресмята институтът на КНСБ. За София парите са още повече. Необходимите средства за четиричленно домакинство в столицата са 3 003,32 лева, като средно на човек издръжката на живот е 750,83 лева. Това е с близо 30 на сто или около 200 лв. повече спрямо останалите градове в страната. Сметката сочи, че в такъв случай брутната работна заплата за двама работещи родители с две деца, живеещи в София, трябва да бъде не по-ниска от 1924 лева.

Поскъпването идва от цените на хранителните стоки, които растат с 4,4 на сто на годишна база, а при нехранителните темпът се задържа на относително по-ниски нива от 1,6 на сто, което означава, че инфлацията плавно се завръща в България. Данните за заплатите на наетите през третото тримесечие на 2017 г. отчитат средна работна заплата за страната от 1 037 лева, която е с близо 30 процента по-ниска от необходимите средни стойности за издръжка.

”Под тези средства са 75 процента от домакинствата в България или общо 5 400 000 българи, което означава, че голямата част от хората не получават достатъчно, за да живеят нормално. Само 25 процента или 1 800 000 са с общ доход на човек над издръжката на живот”, каза президентът на КНСБ Пламен Димитров. 

Добави в Svejo

Коментари (0)


Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

Коледа иде!
» архив

Poligraffски забавно

* Тъщата ми ми дойде на гости. Вече две седмици е тука, но не това е най-страшното... Най-страшното е, че не мога да взема думата, за да й обясня, че с дъщеря й сме разведени от 6 месеца...


* Две мутри се срещат:
- Брато, нещо си увесил нос? Да не си болен?
- Да, предписаха ми таблетки.Трябва да ги взимам всеки ден до края на живота си...
- Е, че да не си само ти. Много хора са така.
- Да, ама на мен ми дадоха само десет...


* Като си толкова смел, ходи кажи на баба си, че не си гладен!


* - Спартанци-и-и-и, довечера ще ядем в ада-а-а-а!...
- Гоше, стига си крещял така на децата! Ако не ти се идва на вечеря при мама, не идвай.


* Преди получавах мейли, че съм наследил 20 млн. долара и само трябва да се обадя на посочения номер, за да си ги получа.
Днес дойде мейл само за 5.6 милиона. Брех, мисля си аз, и измамниците преживяват трудни времена...

Анкета

Какво искате да има на мястото на Жабарника?

Мол/Търговски център; Площад; Парк; Музей/административни сгради; Не ме интересува.
виж резултатите или