Как да поддържаме мозъка си във форма

Автор: "PoligrafF", от 18.10.2010 1
Противно на общоприетото схващане, мощносттта на мозъка не намалява, докато стареем. В действителност можете да бъдете психически добре, като използвате мозъка си по-често и в творчески аспект.

Противно на общоприетото схващане, мощносттта на мозъка не намалява, докато стареем. В действителност можете да бъдете психически добре, като използвате мозъка си по-често и в творчески аспект. Ще изброим седем начина как да съживите и поддържате мозъка си млад.

Дъвчете дъвка! Когато дъвчете, вие увеличавате притока на кръв към мозъка. Според проучване притокът на кръв към мозъка при възрастните хора между 30-50 години с пълен набор от зъби е 30%.

За да защитите силата на мозъка, не се лишавайте от вашия сън. Трябва да се избягват замърсена околна среда, стресът, заседналият начин на живот, прекалено много алкохол и тютюн, социалната изолация и гледане прекалено много на телевизия.

Физическите упражнения или просто движение, бягане за половин час, три пъти седмично може да подобри концентрацията, ученето и абстрактното ви мислене с 15%. Аеробни упражнения довеждат допълнителен кислород в мозъка, който стимулира психичното равновесие и насърчава развитието на нови мозъчни клетки.

Има интелигентен начини да използвате мозъка си. Активно го ангажирайте с каквото и да е. По-добра памет може да бъде постигната, когато обръщате внимание и полагате усилия да си спомните нещо, особено нещата, които ви интересуват. Например четенето и слушането са пасивни действия. Докато го правите, трябва да си водите бележки. Напишете кратки резюмета и ключови думи, за да се сетите по-нататък какво сте чели, например някоя книга.

Използвайте ръцете си! Според проучване, когато ръцете са активни, се стимулира притокът на кръв към мозъка. Това е от полза за разбирането, запаметяването и мисловния процес. Например затворете очи и манипулирайте някои бутони за управление. Или застанете пред компютъра със затворени очи и се опитайте да напишете нещо. Или на лист хартия да нарисувате нещо.

Обърнете внимание на храната, която засилва мозъчната дейност. Яжте закуска с високо съдържание на въглехидрати, за да доставите енергия на мозъка си. Включване на риба в диетата ви е основа за добър услужлив мозък. Яжте много плодове и зеленчуци. Антиоксидантите, съдържащи се в плодовете и зеленчуците, помагат за неутрализиране на свободните радикали, молекули, които могат да увредят мозъчните клетки.

Консумирайте храни, богати на желязо, като постно месо и боб. Желязото помага в транспорта на кислород до мозъчните клетки.

Това са нещата, необходими, за да стимулирате и поддържате мозъка си млад. И в никакъв случай не си въобразявайте, че отслабването на паметта се дължи на остаряването. Организмът може да остарява, но мозъкът остава млад и до смъртта, ако успеете да го поддържате.

 

Източник: “Health-bg”

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

Обичаме си го този наш Бургас и това е!
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Удовлетворени ли сте от изборните резултати в Бургас?

Да Не 50/50
виж резултатите или