Как да превърнем дряновата клонка в магическа сурвачка

Автор: "PoligrafF", от 01.01.2019 0
Една от традициите на българина на Нова година е сурвакането. Обичаят се изпълнява за здраве и берекет. Млади момчета и ергени обикалят съседските къщи на групи и „сурвакат“ стопаните им с ръчно изработени сурвачки от дрянови клонки.

Една от традициите на българина на Нова година е сурвакането. Обичаят се изпълнява за здраве и берекет. Млади момчета и ергени обикалят съседските къщи на групи и „сурвакат“ стопаните им с ръчно изработени сурвачки от дрянови клонки.

Дрянът цъфти много рано, поради което се смята за символ на здравето, младостта и зараждането на живота. Сурвакането с дрянова клонка обещава плодородие и берекет в дома, което е било и сред най-важните неща на стопаните в миналото.

Какво обаче превръща дряновата клонка в магическа сурвачка?  Отговорът е – украсата. Клонките се накичват с разноцветни конци от прежда и вълна, нанизват се пуканки, сушени плодове, кравайчета, панделки и парички. Пуканките са символ на новия живот, плодовете – на плодородието, конците са за здраве, а паричките – за да не остава празна къщата.

Традицията повелява сами да направим сурвачката си. За целта ще Ви е необходима дрянова клонка с дължина около 1 метър с много разклонения и свежи пъпки. Основата на клонката ще бъде дръжката на сурвачката. По-големите разклонения се извиват и оформят като буквата „ф“ – с един или повече обръча един върху друг. След това се накичва украсата.

Остава само да се подготвите с вълшебните думички:

Сурва сурва година!

Весела година!

Пълен клас на нива,

жълт мамул на леса,

червено грозде на лоза,

жълта дюла в градина!

Пълна кесия с пари!

Сурва сурва година,

до година със здраве,

до година, до амина!

Добави в Svejo

Коментари (0)


Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

Царят на квартала дреме на трона си. Все пак... Бургас не случайно е…
» архив

Poligraffски забавно

* Отдавна е известно, че 20% от хората вършат 80% от работата. Но съвсем наскоро стана ясно, че 80% от хората смятат, че влизат в тези 20%.


* Минавах с колата през гората и спрях да се изпикая. Влязох няколко крачки и гледам - мечка. Викам си - що па да не се изакам...


* Врачански пустиняк му краднале бостано и он вместо да виси да го варди по цел ден турил една табела у сред бустано на коя пишело "една от лубениците съм нагньел с отрова да ви е*а у ламерете!".

На другия ден отива да провери бостано и глее сички лубеници си там, а на табелата дописано "сеги са две да та е@а в тарикато".


* Понеже на диригента му трепереха ръцете заради махмурлука,всички в залата се насладиха на ремикс на Моцарт

 

Анкета

Ще гласувате ли на предстоящите Евроизбори?

Да По-скоро да Не По-скоро не Още не съм решил
виж резултатите или