Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Как да различим настинката от грипа?

Автор: "PoligrafF", от 28.10.2017 0
Резките промени във времето, дневните температурни амплитуди и отслабването на организма при смяната на сезоните ни правят по-уязвими към различни простудни и грипни заболявания. И в двата случая пациентът има сходни симптоми, а леченията също се припокриват, но въпреки това е добре да правим разлика между настинка и грип.

Резките промени във времето, дневните температурни амплитуди и отслабването на организма при смяната на сезоните ни правят по-уязвими към различни простудни и грипни заболявания. И в двата случая пациентът има сходни симптоми, а леченията също се припокриват, но въпреки това е добре да правим разлика между настинка и грип.

И двете заболявания засягат дихателните пътища. Независимо дали става дума за настинка или грип е добре да реагирате веднага, да се посъветвате с лекар и да започнете лечение, за да избегнете усложнения. Добре е, обаче, да се прави разлика между двете заболявания, тъй като грипът може да бъде доста по-опасен.

На първо място, вирусите на настинката се развиват по-бавно. Грипът удря изведнъж, докато симптомите на простудата се задълбочават постепенно. При настинка симптомите могат да продължат до 2 седмици, докато при правилно лечение грипът отшумява за около седмица.

Обикновено настинката започва с раздразнение и болки в гърлото. Малко по малко пациентът започва да развива хрема. Температурата при настинка рядко е много висока, но при усложнения може да се повиши. Липсата на апетит също е рядко явление, както и главоболието. Секрецията е по-силно изразена.

При грип симптомите атакуват внезапно. Грипните състояния са характерни с висока температура, болки в мускулите, треска и изтощение. Пациентът няма апетит, изпитва главоболие, изпотяване, болки в гърдите, задух. Кашлицата е суха. Симптомите на синузит, отит, бронхит са много по-тежки. Най-характерна е цялостната отпадналост и безсилие.

И при простуда, и при грип, пациентът трябва да приема имуностимулатори, но лечението на грипните състояния може да стигне до антибиотични средства при усложнения. Вирусите на настинката са много, поради което не може да се синтезира ваксина. Освен това, организмът не може да си изгради универсален имунитет, поради което простудите ни атакуват доста по-често.

Превенцията и на двете заболявания включва здравословна диета, прием на стимулиращи имунитета храни и напитки, избягване на контакт с болни и стриктна хигиена. Пациентите с простуда или грип трябва да останат у дома, за да предотвратят риска от заразяване на околните.

Добави в Svejo

Коментари (0)


Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

Щом "циганското лято" ни напусна, Бургас взе да ухае на зима...
» архив

Poligraffски забавно

* Не мога да го разбера тоя биатлон! Как може да имаш пушка и да стигнеш втори?!


* Сутринта реших да съм добра, но към обяд ме отпусна.


*Служителка на отдел "Ипотечни кредити" се обажда на мъж и пита:
- Желаете ли ипотечен кредит?
- Не.
- Не искате ли да обедините всичките си кредити?
- Нямам никакви кредити.
- А какво ще кажете за потребителски кредит за ремонт на жилището ви, например?
- Не ми трябва. Наскоро направих ремонт и платих в брой.
Кратко мълчание в слушалката, а после питане:
- А случайно да търсите жена?


* Тя бе като японска вишна! Много красива, но дърво...


* В дискотеката някъв се прави, че стреля с лък по жените.
Една му се усмихва и го пита:
- Видях, че ме застреля, ти Купидон ли си? Стреляш със стрелите на любовта?
А той ѝ вика:
-Не, аз съм Леголас. Убивам орки.


*- Докторе, ама аз май оздравявам?!?
- Да, и на мен ми стана интересно…

Анкета

Как ще се отоплявате тази зима?

На ток - с климатик. На ток - с печка. На твърдо гориво. С парно. Ще се обличам топло.
виж резултатите или