Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Как да различим настинката от грипа?

Автор: "PoligrafF", от 07.12.2018 0
От какво кихаме и кашляме?

Резките промени във времето, дневните температурни амплитуди и отслабването на организма при смяната на сезоните ни правят по-уязвими към различни простудни и грипни заболявания. И в двата случая пациентът има сходни симптоми, а леченията също се припокриват, но въпреки това е добре да правим разлика между настинка и грип.

И двете заболявания засягат дихателните пътища. Независимо дали става дума за настинка или грип е добре да реагирате веднага, да се посъветвате с лекар и да започнете лечение, за да избегнете усложнения. Добре е, обаче, да се прави разлика между двете заболявания, тъй като грипът може да бъде доста по-опасен.

На първо място, вирусите на настинката се развиват по-бавно. Грипът удря изведнъж, докато симптомите на простудата се задълбочават постепенно. При настинка симптомите могат да продължат до 2 седмици, докато при правилно лечение грипът отшумява за около седмица.

Обикновено настинката започва с раздразнение и болки в гърлото. Малко по малко пациентът започва да развива хрема. Температурата при настинка рядко е много висока, но при усложнения може да се повиши. Липсата на апетит също е рядко явление, както и главоболието. Секрецията е по-силно изразена.

При грип симптомите атакуват внезапно. Грипните състояния са характерни с висока температура, болки в мускулите, треска и изтощение. Пациентът няма апетит, изпитва главоболие, изпотяване, болки в гърдите, задух. Кашлицата е суха. Симптомите на синузит, отит, бронхит са много по-тежки. Най-характерна е цялостната отпадналост и безсилие.

И при простуда, и при грип, пациентът трябва да приема имуностимулатори, но лечението на грипните състояния може да стигне до антибиотични средства при усложнения. Вирусите на настинката са много, поради което не може да се синтезира ваксина. Освен това, организмът не може да си изгради универсален имунитет, поради което простудите ни атакуват доста по-често.

Превенцията и на двете заболявания включва здравословна диета, прием на стимулиращи имунитета храни и напитки, избягване на контакт с болни и стриктна хигиена. Пациентите с простуда или грип трябва да останат у дома, за да предотвратят риска от заразяване на околните.

Добави в Svejo

Коментари (0)


Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

Царят на квартала дреме на трона си. Все пак... Бургас не случайно е…
» архив

Poligraffски забавно

* Отдавна е известно, че 20% от хората вършат 80% от работата. Но съвсем наскоро стана ясно, че 80% от хората смятат, че влизат в тези 20%.


* Минавах с колата през гората и спрях да се изпикая. Влязох няколко крачки и гледам - мечка. Викам си - що па да не се изакам...


* Врачански пустиняк му краднале бостано и он вместо да виси да го варди по цел ден турил една табела у сред бустано на коя пишело "една от лубениците съм нагньел с отрова да ви е*а у ламерете!".

На другия ден отива да провери бостано и глее сички лубеници си там, а на табелата дописано "сеги са две да та е@а в тарикато".


* Понеже на диригента му трепереха ръцете заради махмурлука,всички в залата се насладиха на ремикс на Моцарт

 

Анкета

Ще гласувате ли на предстоящите Евроизбори?

Да По-скоро да Не По-скоро не Още не съм решил
виж резултатите или