Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Как да различим настинката от грипа?

Автор: "PoligrafF", от 06.12.2019 0
Резките промени във времето, дневните температурни амплитуди и отслабването на организма при смяната на сезоните ни правят по-уязвими към различни простудни и грипни заболявания. И в двата случая пациентът има сходни симптоми, а леченията също се припокриват, но въпреки това е добре да правим разлика между настинка и грип.

Резките промени във времето, дневните температурни амплитуди и отслабването на организма при смяната на сезоните ни правят по-уязвими към различни простудни и грипни заболявания. И в двата случая пациентът има сходни симптоми, а леченията също се припокриват, но въпреки това е добре да правим разлика между настинка и грип.

И двете заболявания засягат дихателните пътища. Независимо дали става дума за настинка или грип е добре да реагирате веднага, да се посъветвате с лекар и да започнете лечение, за да избегнете усложнения. Добре е, обаче, да се прави разлика между двете заболявания, тъй като грипът може да бъде доста по-опасен.

На първо място, вирусите на настинката се развиват по-бавно. Грипът удря изведнъж, докато симптомите на простудата се задълбочават постепенно. При настинка симптомите могат да продължат до 2 седмици, докато при правилно лечение грипът отшумява за около седмица.

Обикновено настинката започва с раздразнение и болки в гърлото. Малко по малко пациентът започва да развива хрема. Температурата при настинка рядко е много висока, но при усложнения може да се повиши. Липсата на апетит също е рядко явление, както и главоболието. Секрецията е по-силно изразена.

При грип симптомите атакуват внезапно. Грипните състояния са характерни с висока температура, болки в мускулите, треска и изтощение. Пациентът няма апетит, изпитва главоболие, изпотяване, болки в гърдите, задух. Кашлицата е суха. Симптомите на синузит, отит, бронхит са много по-тежки. Най-характерна е цялостната отпадналост и безсилие.

И при простуда, и при грип, пациентът трябва да приема имуностимулатори, но лечението на грипните състояния може да стигне до антибиотични средства при усложнения. Вирусите на настинката са много, поради което не може да се синтезира ваксина. Освен това, организмът не може да си изгради универсален имунитет, поради което простудите ни атакуват доста по-често.

Превенцията и на двете заболявания включва здравословна диета, прием на стимулиращи имунитета храни и напитки, избягване на контакт с болни и стриктна хигиена. Пациентите с простуда или грип трябва да останат у дома, за да предотвратят риска от заразяване на околните.

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

Обичаме си го този наш Бургас и това е!
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Удовлетворени ли сте от изборните резултати в Бургас?

Да Не 50/50
виж резултатите или