Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Кардиолог: Коронарната ангиография намалява риска от инфаркт

Автор: "PoligrafF", от 08.06.2018 0
Коронарна ангиография е инвазивно рентгено-контрастно изследване на съдовете на сърцето.

”Коронарната ангиография е изследване с минимални рискове и много ползи - жизненоважно е проблемите по коронарните артерии да се видят рано, за да се предприеме лечение и така да се намали риска от инфаркт”. Това обяснява инвазивният кардиолог от университетска болница „Дева Мария“- д-р Пламен Пенчев.

Коронарна ангиография е инвазивно рентгено-контрастно изследване на съдовете на сърцето, снабдяващи сърдечния мускул с наситена с кислород кръв. Изследването, което сред немедицинските лица е известно като цветна снимка на сърцето, е златен стандарт за установяване на исхемична болест на сърцето. 

В последните години техниката е на такова ниво, че позволява намаляването на болничния престой и пациентът може да си тръгне ден след изследването. Самата коронарография се извършва с локална анестезия и така има контакт между пациента и екипа през цялото време.

Бургаският кардиолог съветва при първите симптоми като болка в гърдите, задух при извършване на обичайни физически усилия, бързо прогресираща умора без други причини, хората да се обръщат към кардиолог. Сърдечно-съдовите заболявания се отличават с висок процент смъртност най-вече поради неглижиране на състоянието, посочва той.

”Нека хората не се заблуждават по възрастта си- в последните години инфарктът застрашително се подмладява. Само вчера сме поставили стентове на двама пациенти под  45 години със запушвания по коронарните артерии, като единият е едва на 35”, обяснява още д-р Пенчев.

Всяка година през високотехнологичното звено по инвазивна кардиология в УМБАЛ “Дева Мария” преминават над 1000 човека, които търсят решение за своите сърдечно-съдови проблеми. В България има 59 болници с разкрити звена по инвазивна кардиология, като едва в 22 от тях се поставят пейсмейкъри. Още по-малко - само в 13 от тях се правят имплантации на кардиовертер дефибрилатор - устройство, което може да спаси живот, ако сърцето внезапно спре.

Секторът по инвазивна кардиология в университетска болница „Дева Мария“ е една от тези 13 кардиологии, в които пациентът може да намери комплексен подход за лечение на заболяването си.

Добави в Svejo

Коментари (0)


Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

Юни дойде и Бургас откри плажния сезон!
» архив

Poligraffски забавно

* Тъщата ми ми дойде на гости. Вече две седмици е тука, но не това е най-страшното... Най-страшното е, че не мога да взема думата, за да й обясня, че с дъщеря й сме разведени от 6 месеца...


* Две мутри се срещат:
- Брато, нещо си увесил нос? Да не си болен?
- Да, предписаха ми таблетки.Трябва да ги взимам всеки ден до края на живота си...
- Е, че да не си само ти. Много хора са така.
- Да, ама на мен ми дадоха само десет...


* Като си толкова смел, ходи кажи на баба си, че не си гладен!


* - Спартанци-и-и-и, довечера ще ядем в ада-а-а-а!...
- Гоше, стига си крещял така на децата! Ако не ти се идва на вечеря при мама, не идвай.


* Преди получавах мейли, че съм наследил 20 млн. долара и само трябва да се обадя на посочения номер, за да си ги получа.
Днес дойде мейл само за 5.6 милиона. Брех, мисля си аз, и измамниците преживяват трудни времена...

Анкета

Каква трябва да бъде визията на центъра на Бургас?

Подкрепям идеята за унифицирана визия Трябва да се въведе ред, но без крайности. Търговците имат право да брандират обектите си, както сметнат за добре. Смятам, че не трябва да се променя! Нямам мнение по въпроса.
виж резултатите или