Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Кардиолог: Коронарната ангиография намалява риска от инфаркт

Автор: "PoligrafF", от 08.06.2018 0
Коронарна ангиография е инвазивно рентгено-контрастно изследване на съдовете на сърцето.

”Коронарната ангиография е изследване с минимални рискове и много ползи - жизненоважно е проблемите по коронарните артерии да се видят рано, за да се предприеме лечение и така да се намали риска от инфаркт”. Това обяснява инвазивният кардиолог от университетска болница „Дева Мария“- д-р Пламен Пенчев.

Коронарна ангиография е инвазивно рентгено-контрастно изследване на съдовете на сърцето, снабдяващи сърдечния мускул с наситена с кислород кръв. Изследването, което сред немедицинските лица е известно като цветна снимка на сърцето, е златен стандарт за установяване на исхемична болест на сърцето. 

В последните години техниката е на такова ниво, че позволява намаляването на болничния престой и пациентът може да си тръгне ден след изследването. Самата коронарография се извършва с локална анестезия и така има контакт между пациента и екипа през цялото време.

Бургаският кардиолог съветва при първите симптоми като болка в гърдите, задух при извършване на обичайни физически усилия, бързо прогресираща умора без други причини, хората да се обръщат към кардиолог. Сърдечно-съдовите заболявания се отличават с висок процент смъртност най-вече поради неглижиране на състоянието, посочва той.

”Нека хората не се заблуждават по възрастта си- в последните години инфарктът застрашително се подмладява. Само вчера сме поставили стентове на двама пациенти под  45 години със запушвания по коронарните артерии, като единият е едва на 35”, обяснява още д-р Пенчев.

Всяка година през високотехнологичното звено по инвазивна кардиология в УМБАЛ “Дева Мария” преминават над 1000 човека, които търсят решение за своите сърдечно-съдови проблеми. В България има 59 болници с разкрити звена по инвазивна кардиология, като едва в 22 от тях се поставят пейсмейкъри. Още по-малко - само в 13 от тях се правят имплантации на кардиовертер дефибрилатор - устройство, което може да спаси живот, ако сърцето внезапно спре.

Секторът по инвазивна кардиология в университетска болница „Дева Мария“ е една от тези 13 кардиологии, в които пациентът може да намери комплексен подход за лечение на заболяването си.

Добави в Svejo

Коментари (0)


Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

Февруари ни прави намек за наближаваща пролет.
» архив

Poligraffски забавно

* Мъж отива на психиатър.
- Докторе не съм добре. Мебелите ми говорят.
- А как така? Разкажи.
- Ми прибирам се снощи, лягаме с жената и по едно време гардероба вика: "Заспа ли вече?". Жена ми му отговаря: "Май да!", а гардероба отвръща: "Тогава аз да си ходя!". И аз като се развиках: "Къде си тръгнал бе, още те изплащам!".


* Две мутри се срещат:
- Брато, нещо си увесил нос? Да не си болен?
- Да, предписаха ми таблетки.Трябва да ги взимам всеки ден до края на живота си...
- Е, че да не си само ти. Много хора са така.
- Да, ама на мен ми дадоха само десет...


* Като си толкова смел, ходи кажи на баба си, че не си гладен!


* - Спартанци-и-и-и, довечера ще ядем в ада-а-а-а!...
- Гоше, стига си крещял така на децата! Ако не ти се идва на вечеря при мама, не идвай.


* Преди получавах мейли, че съм наследил 20 млн. долара и само трябва да се обадя на посочения номер, за да си ги получа.
Днес дойде мейл само за 5.6 милиона. Брех, мисля си аз, и измамниците преживяват трудни времена...

Анкета

Какво искате да има на мястото на Жабарника?

Мол/Търговски център; Площад; Парк; Музей/административни сгради; Не ме интересува.
виж резултатите или