Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Кенийски преподавател по науки стана Световен учител на годината

Автор: "PoligrafF", от 25.03.2019 0
Питър Табичи получи престижния приз за работата си в отдалечените региони на Кения.

Кенийски преподавател по науки стана Световен учител на годината за 2019-а година. Питър Табичи получи престижния приз, известен като “Нобелова награда за преподавателска дейност” не само заради работата си с учениците, а и заради факта, че дава 80% от заплатата си за обществено полезни проекти.

Табичи преподава природни науки и освен това е част от ордена на Францисканските монаси. Той е посветил живота си на това да развива училищата в отдалечените краища на Кения, за да могат децата и младежите в тези селскостопански райони да получават високо образование и да променят бъдещето.

”Да виждам как пред очите ми учениците израстват в своите знания, умения и самочувствие е най-голямата награда за един учител. Когато те се превръщат в креативни и продуктивни членове на обществото, изпитвам неповторимо удовлетворение, в ролята си на този, който позволява на съдбата им да се насочи в тази посока”, сподели Табичи.

95% от неговите възпитаници идват от крайно бедни семейства. Почти една трета са сираци или полусираци. Някои гладуват, а други нямат дом. Често тези деца стават жертва на наркотиците, раждат деца в тийнейджърските си години, напускат училище или дори се самоубиват. Но за Табичи всяка спасена съдба си струва.

Табичи и колегите му отделят цялото си време, за да помагат както на напредналите, така и на изоставащите ученици, така че нито едно от децата да не се чувства пренебрегнато и да не изпадне в риск от напускане на системата. А това вече дава резултати. Въпреки липсата на средства и оборудване, учителят на 2019-а успява да подготви децата и младежите.

Едно от постиженията му е научният клуб, който мотивира учениците му да се занимават по-задълбочено с природните науки и да постигнат резултати около и над средното ниво в страната. По този начин неговото учебно заведение се превръща от маргинално в едно от най-добрите. Клубът му дори се класира за Международния научен и инженерен панаир в САЩ.


Наградата “Global Teacher Prize” се връчва от 2013-а година насам. Инициативата е на световна фондация и цели да насочи вниманието към онези учители, преподавателски похвати и образователни иновации, които променят съдби и допринасят за устойчивото развитие. Призът включва и парично поощрение в размер на 1 млн. долара.

Добави в Svejo

Коментари (0)


Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

Сезонът на банските си отива. Време е да поотпуснем душите със сезона…
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Ще ходите ли на почивка това лято?

Да, избрал съм дестинация в чужбина Да, избрал съм дестинация в страната Ако ми дадат отпуск, може и да ида на почивка Не, нямам излишни пари
виж резултатите или