Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Кенийски преподавател по науки стана Световен учител на годината

Автор: "PoligrafF", от 25.03.2019 0
Питър Табичи получи престижния приз за работата си в отдалечените региони на Кения.

Кенийски преподавател по науки стана Световен учител на годината за 2019-а година. Питър Табичи получи престижния приз, известен като “Нобелова награда за преподавателска дейност” не само заради работата си с учениците, а и заради факта, че дава 80% от заплатата си за обществено полезни проекти.

Табичи преподава природни науки и освен това е част от ордена на Францисканските монаси. Той е посветил живота си на това да развива училищата в отдалечените краища на Кения, за да могат децата и младежите в тези селскостопански райони да получават високо образование и да променят бъдещето.

”Да виждам как пред очите ми учениците израстват в своите знания, умения и самочувствие е най-голямата награда за един учител. Когато те се превръщат в креативни и продуктивни членове на обществото, изпитвам неповторимо удовлетворение, в ролята си на този, който позволява на съдбата им да се насочи в тази посока”, сподели Табичи.

95% от неговите възпитаници идват от крайно бедни семейства. Почти една трета са сираци или полусираци. Някои гладуват, а други нямат дом. Често тези деца стават жертва на наркотиците, раждат деца в тийнейджърските си години, напускат училище или дори се самоубиват. Но за Табичи всяка спасена съдба си струва.

Табичи и колегите му отделят цялото си време, за да помагат както на напредналите, така и на изоставащите ученици, така че нито едно от децата да не се чувства пренебрегнато и да не изпадне в риск от напускане на системата. А това вече дава резултати. Въпреки липсата на средства и оборудване, учителят на 2019-а успява да подготви децата и младежите.

Едно от постиженията му е научният клуб, който мотивира учениците му да се занимават по-задълбочено с природните науки и да постигнат резултати около и над средното ниво в страната. По този начин неговото учебно заведение се превръща от маргинално в едно от най-добрите. Клубът му дори се класира за Международния научен и инженерен панаир в САЩ.


Наградата “Global Teacher Prize” се връчва от 2013-а година насам. Инициативата е на световна фондация и цели да насочи вниманието към онези учители, преподавателски похвати и образователни иновации, които променят съдби и допринасят за устойчивото развитие. Призът включва и парично поощрение в размер на 1 млн. долара.

Добави в Svejo

Коментари (0)


Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

Дъждовно ни е...
» архив

Poligraffски забавно

* Отдавна е известно, че 20% от хората вършат 80% от работата. Но съвсем наскоро стана ясно, че 80% от хората смятат, че влизат в тези 20%.


* Минавах с колата през гората и спрях да се изпикая. Влязох няколко крачки и гледам - мечка. Викам си - що па да не се изакам...


* Врачански пустиняк му краднале бостано и он вместо да виси да го варди по цел ден турил една табела у сред бустано на коя пишело "една от лубениците съм нагньел с отрова да ви е*а у ламерете!".

На другия ден отива да провери бостано и глее сички лубеници си там, а на табелата дописано "сеги са две да та е@а в тарикато".


* Понеже на диригента му трепереха ръцете заради махмурлука,всички в залата се насладиха на ремикс на Моцарт

 

Анкета

Ще гласувате ли на предстоящите Евроизбори?

Да По-скоро да Не По-скоро не Още не съм решил
виж резултатите или