Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Китай посреща Лунната Нова година

Китай посреща Лунната Нова година

Днес, в полунощ местно време, Китай ще посрещне Лунната Нова година - 4713-ата година от китайския календар. Тя ще премине под знака на Огнения петел.

Днес, в полунощ местно време, Китай ще посрещне Лунната Нова година - 4713-ата година от китайския календар. Тя ще премине под знака на Огнения петел. Същото летоброене използват и в Корея, Виетнам, Япония и др.

Лунната Нова година е най-продължителният празник в източната култура. Той се нарича още Пролетен фестивал и продължава цели 15 дни. Празникът е посветен на пролетното прераждане на Земята. Според някои предания, пролетният фестивал има за цел да даде почивка от тежката работа, в навечерието на новия аграрен сезон. В традицията на източните народи, доброто начало на годината обещава успехи, просперитет, добра реколта и късмет. 

По време на пролетния фестивал, по-суеверните спазват определени правила, а всички се радват на фестивални забавления и специални традиции. Една от тях е обикалящите дракони и фойерверките, чиято цел е да прогонят злите духове. Според суеверията, къщата се чисти задължително преди полунощ, за да се "измете" лошия късмет навън. В първия ден от годината пък не бива да се върши домакинска работа, за да не изпъдим добрия късмет.

Същото се отнася и за подстригването и миенето на косата. Те са напълно забранени в първия ден след Лунната нова година. Забранено е и купуването на книги, тъй като китайската дума за книга съвпадала отчасти с тази за "загуба". На трапезата обикновено присъстват т.нар. “късметлийски храни”. Според поверията, рибата и пелмените носят пари и късмет. На масата се слагат и пролетни ролца (увити в тънки листове тесто зеленчуци, месо или сладка плънка), оризов кейк нянгау, който носи просперитет в учението и работата, оризови спагети за дълголетие и цитруси за късмет и успех.

Естествено, празникът включва задължително и семейството. Разширените фамилии се събират за Нова година, независимо от разстоянието, което дели селищата, където живеят. Целият празник преминава с неизменното присъствие на червения цвят и златото. Популярни подаръци са червените панделки и червените пликове, в които се поставят символични суми за най-малките и най-възрастните. Народните поверия гласят, че червеното носи просперитет и гони таласъмите.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега