Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Кметове също ще участват в приобщаването на ученици в риск

Автор: "PoligrafF", от 13.09.2017 0
Те ще бъдат част от екипите по обхват, чиято цел е да се намали броят на изоставащите и излизащите преждевременно от образователната система българчета.

Кметовете на по-малките населени места също ще участват в приобщаването на децата и учениците в риск. Те ще бъдат част от екипите по обхват, чиято цел е да се намали броят на изоставащите и излизащите преждевременно от образователната система българчета.

Това стана ясно по време на посещение на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев в Павел баня и село Братя Даскалови. Кметовете и кметският наместник от десетте села в община Павел баня обикалят по адреси заедно със специалистите от Регионалното управление на образованието в Стара Загора, социалните работници и полицаите, за да убеждават родителите да изпращат децата си на детска градина и училище.

Екипите в двата района са започнали работа, като са включили и медиатори. Те заявиха, че са достатъчно мотивирани и ако сега в цялата страна бъдат привлечени децата обратно в училище, в бъдеще ще има достатъчно образовани родители. Министър Вълчев ги посъветва да съсредоточат усилията си върху 5 и 6-годишните, защото е най-важно те да бъдат ограмотени и да не натрупат пропуски преди първи клас.

По време на срещите в двете общини представителите на екипите по обхват споделиха, че нямат проблем с необхванати деца и ученици, но често учениците отпадат в по-горните класове. Като основни причини те посочиха културните различия, сключването на ранни бракове и дори започването на работа от децата.

Директорите и учителите могат да се възползват от възможността да предлагат семейни помощи в натура, като се съобразят с индивидуалните нужди на всяко дете. Благодарение на промените в Правилника за прилагане на Закона за семейните помощи предписанията на педагогическите специалисти ще бъдат задължителни за Агенцията за социално подпомагане, добави министър Вълчев.

Той призова да не се прикриват отсъствия и заяви, че министерството ще прави активни проверки за отсъстващите от училище.

Добави в Svejo

Коментари (0)


Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

Юни дойде и Бургас откри плажния сезон!
» архив

Poligraffски забавно

* Тъщата ми ми дойде на гости. Вече две седмици е тука, но не това е най-страшното... Най-страшното е, че не мога да взема думата, за да й обясня, че с дъщеря й сме разведени от 6 месеца...


* Две мутри се срещат:
- Брато, нещо си увесил нос? Да не си болен?
- Да, предписаха ми таблетки.Трябва да ги взимам всеки ден до края на живота си...
- Е, че да не си само ти. Много хора са така.
- Да, ама на мен ми дадоха само десет...


* Като си толкова смел, ходи кажи на баба си, че не си гладен!


* - Спартанци-и-и-и, довечера ще ядем в ада-а-а-а!...
- Гоше, стига си крещял така на децата! Ако не ти се идва на вечеря при мама, не идвай.


* Преди получавах мейли, че съм наследил 20 млн. долара и само трябва да се обадя на посочения номер, за да си ги получа.
Днес дойде мейл само за 5.6 милиона. Брех, мисля си аз, и измамниците преживяват трудни времена...

Анкета

Как ще прекарате летния си отпуск?

На почивка в страната. На почивка в чужбина. Ще правим ремонт у дома. Ще си отспя. Какъв отпуск?
виж резултатите или