Код "Книга" - Напред! Литературата е слънце!

Автор: "PoligrafF", от 24.05.2017 15
Екипът на "PoligrafF" стартира нова рубрика, посветена на книгите и литературата.

Днес отбелязваме Деня на славянската писменост, българската просвета и култура. В дни като този сме заливани от патриотични послания, спомняме си за големите герои на българската литература, но между другото задължително се сблъскваме и с тъжната действителност на статистическите данни – България не обича да чете, България не дава пари за книги и култура, България става все по-неграмотна.

Според последния статистически доклад на НСИ, българските домакинства харчат средно по 37 лева за книги, вестници и списания годишно. Едва 8,7% от потребителите на интернет у нас, използват мрежата за поръчване на книги. Броят на читателите в библиотеките расте, но регистрираните посетители продължават да бъдат под 300 000 души, а посещенията – под 5 000 годишно. 

Екипът на Информационен сайт „PoligrafF“ се присъединява към всички, които са се обявили против тези негативни тенденции. Нашият скромен принос в борбата за българските букви е най-новият ни раздел - Код „Книга“ Ще го намерите в лентата за навигация, а в него ще откривате публикации, посветени на книгите, литературата, духовността и културата.

Нашите редактори ще се стремят да споделят с Вас любопитна информация за предстоящи книжни премиери, значими произведения, които заслужават да намерят място в библиотеката Ви, интересни четива, акции и кампании, свързани с литературата и книгите. Наши партньори в начинанието ще бъдат автори, издатели и книжарници от Бургас и цялата страна. Ще споделяме с Вас и критични материали и коментари, ще публикуваме и информации за класации и тенденции.

По света книгата „се връща на мода“. Това показват редица положителни явления – растящи тиражи, създаването на социални мрежи за литература от типа на „Goodreads“, усъвършенстването на технологиите, свързани с електронните книги. Ако щете дори пиратството на литературни произведения само по себе си е знак, че човечеството отново обръща поглед към писаното слово.

Екипът на „PoligrafF“ се надява, че вятърът на промяната ще премине и през нашите ширини. За нас, промяната вече е започнала, но има нужда от двигател, който да обърне тенденциите по-бързо. Такъв може да бъде всеки един от нас. Ако усилията ни и новият раздел Код „Книга“ допринесат за това дори единици да намерят отново пътя към книжарниците, значи усилията ни са имали смисъл.

Приятно четене и до нови книги!


Ето и първата публикация към най-новата ни рубрика Код “Книга”: Chitatelite - te da sa zhivi!

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

Обичаме си го този наш Бургас и това е!
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Удовлетворени ли сте от изборните резултати в Бургас?

Да Не 50/50
виж резултатите или