Код "Книга": Chitatelite - te da sa zhivi!

Автор: Ирина Й., от 24.05.2017 0
„Под игото“ на... „шльокавица“.

В навечерието на 24-и май едно българско издателство стартира благотворителна инициатива. Тя включва реализирането на един от най-знаковите български романи – „Под игото“ на... „шльокавица“. Проектът е замислен като демонстрация против „затриването“ на българския език и писането на латиница. За всяка продадена бройка, от Издателство “Жанет 45” ще даряват по две български книги на училища и читалища в страната.

От издателството споделят, че целта на кампанията е да покаже, че „употребата на шльокавица е реална заплаха за нашата грамотност, за езика ни и за българската култура“. Съвсем естествено, томчето предизвика бурни реакции в социалните мрежи и медиите.

В най-голямата читателска група във „Facebook“ събитието бързо се превърна в основна тема на разговор и постовете започнаха да се нижат един след друг. Някои поздравяваха издателството за куража и изобретателността, а други осъждаха посегателството върху един от най-свещените текстове в българската литература.

В действителност изборът на произведение е спорен, но и много символичен. Именно Иван Вазов се смята за един от най-големите защитници на родната ни реч, с неговата борба срещу чуждиците и автентичния език в произведенията му, често неразбираем за съвременното поколение. В това отношение посланието на издателите наистина получава дълбок смисъл.

Паралелно с това обаче благотворителната инициатива е и чудесен маркетингов трик, в навечерието на книжния празник и най-голямото книжно изложение за годината – Пролетния базар в столицата. Инвестицията в тираж от 500 бройки, всяка от които на цена от 10,00 лева, няма да реализира сериозна печалба, още повече предвид благотворителната цел. Кампанията обаче бързо популяризира самото издателство, както и останалите книги от каталога му.

Но ако оставим цинизма на страна за миг, „Pod igoto“ наистина е явление, способно да събуди широка дискусия. Макар и резултатите от нея са доста съмнителни. Всъщност тези, които ще отидат до книжарниците и ще купят книгата, тези които ще я коментират и обсъждат, тези които ще разберат и оценят или отрекат посланието ѝ, те не са точният обект на кампанията. Те не са същите онези онлайн потребители, които пишат „zdr, kpr“ и оплакват „kletata maika balgariq“.

Хората, които обсъждат кампанията в литературните форуми и групи, те по правило обикновено пишат на кирилица. И в повечето случаи са доста грамотни. Те ходят по книжни премиери, имат карта за библиотеката, познават съвременната българска литература и световната класика, отделят от семейния бюджет за книги и културни мероприятия. Те осъждат „шльокавицата“. Те вече се борят.

Онези, другите, които пълнят социалните мрежи с полуграмотни коментари на латиница, които под „пълен член“ разбират нещо не особено прилично, които виждат книгите като интериорен аксесоар и допринасят за черните статистики, те няма да разберат посланието. Или ще си кажат: „Qko“, може би дори ще купят книгата, но дали ще я прочетат, това е друг въпрос.

Въпреки това, подобни кампании все пак представляват лъч надежда, защото, превръщайки се в медийна сензация, те все пак достигат до голям брой хора. И дават тема за размисъл. Но най-вече – насочват фокуса на обществената дискусия върху важните неща – културата, изкуството, стремежa към знания.

И ако трябва да перифразираме прочутия цитат от „Под игото“ – „читателите, читателите – те да са живи“. Макар и те да са вече в правия път, техните размисли по подобни теми могат да привлекат и други „към светлата страна“ .  


*Публикацията е част от най-новата рубрика на “PoligrafF’
-
Код “Книга”

 

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

Обичаме си го този наш Бургас и това е!
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Удовлетворени ли сте от изборните резултати в Бургас?

Да Не 50/50
виж резултатите или