Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Комисия на ЕП призовава за финансова полиция и надзорен орган срещу прането на пари

Автор: "PoligrafF", от 21.03.2019 0
Предложението е описано в доклад, който ще бъде представен на 26 март.

Депутатите от специалната комисия за данъчните престъпления към Европейския парламент призовават за сформиране на финансова полиция в рамките на Европол с правомощия за провеждане на трансгранични разследвания. Освен това те призовават за създаването на надзорен орган за борба с прането на пари на европейско ниво, тъй като сегашното равнище на координация не е „достатъчно за справяне с предизвикателствата в сектора“.

Предложението е описано в доклад, който ще бъде представен на 26 март. Той е следствие от няколко поредни скандала, свързани с ролята на европейски банки в схеми за пране на пари, и разкрития на разследващи журналисти за избягване на данъци в данъчни убежища като Панама.

Смята се, че престъпната дейност в ЕС генерира приходи от около 110 млрд. евро годишно, което съответства на около 1% от брутния вътрешен продукт на ЕС.

„Поради липса на сътрудничество и координация на властите в и между страните членки тези случаи не се предотвратяват, не се хващат в ранна фаза и не се разследват адекватно. Често не е ясно кой трябва да поеме водещата роля”, коментира един от авторите на документа - чешкия депутат Лудек Нидермайер.

Докладът отправя критики към 18 държави членки, които имат различни схеми, даващи възможности на богати хора, включително със съмнително минало, да се устроят в ЕС. Смята се, че над 100 000 визи и 6 000 паспорта са били предоставени на граждани на други държави, особено от Русия и от страни със силно руско влияние.

Често тези схеми осигуряват данъчни привилегии на бенефициентите, но също така им дават възможност да пътуват свободно, което може да бъде използвано за пране на пари и избягване на данъци.

Добави в Svejo

Коментари (0)


Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

Бавно и полека, лятото се завръща!
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Ще ходите ли на почивка това лято?

Да, избрал съм дестинация в чужбина Да, избрал съм дестинация в страната Ако ми дадат отпуск, може и да ида на почивка Не, нямам излишни пари
виж резултатите или