Консенсусът по темата с камерите в детските градини остава мираж

Автор: "PoligrafF", от 19.02.2018 0
Въпреки широкия диалог по време на срещата в просветното ведомство, към момента проблемът остава нерешен.

Консенсусът по темата с камерите в детските градини остава мираж след срещата в Министерството на образованието и науката, в която взеха участие представители на местната власт, синдикалисти и членове на НПО-та. Това стана ясно от краткия отчет на форума, изпратен до медиите от председателя на национален инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система - инж. Васил Николов.

От Комитета настояват не само за въвеждането на видеонаблюдение като норма в учебните и детските заведения в страната, но и за подобряване на условията на труд на учителите и възпитателите като мярка срещу проявата на агресия към децата. Организацията предлага по-ранно пенсиониране за педагогическия персонал и увеличение на техните заплати.

По думите на инж. Николов, от Синдиката на българските учители изразяват категорично несъгласие със задължителните камери в детските градини. Според обяснението на Янка Такева, решението на проблема е въвличането на родителите в една по-активна роля в детското и младежкото образование.

Тя предлага антистресова програма за учителите и разработване на раздел за мястото на родителя - нормативна част от вътрешните правилници, регламентираща присъствието на родителите в детската градина и класната стая. Според Синдиката, това бил по-добрият метод за контрол от страна на майките и бащите, отколкото видеонаблюдението, което оставяло усещане за “надзор” у учителите и възпитателите.

Против камерите, оказва се, са и от Асоциация Родители. Те обаче държат на промяна в средата. Искат по-малко деца на един преподавател/възпитател и по-добър контрол от страна на компетентните органи - от директора на заведението до МОН.

Въпреки широкия диалог по време на срещата в просветното ведомство, към момента проблемът остава нерешен. Протестите ще продължат, заявява инж. Николов, а от МОН ще продължат да събират идеи.

Добави в Svejo

Коментари (0)


Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

Все още не можем да решим коя ни е любимата част от Великден - боядисването…
» архив

Poligraffски забавно

* Тъщата ми ми дойде на гости. Вече две седмици е тука, но не това е най-страшното... Най-страшното е, че не мога да взема думата, за да й обясня, че с дъщеря й сме разведени от 6 месеца...


* Две мутри се срещат:
- Брато, нещо си увесил нос? Да не си болен?
- Да, предписаха ми таблетки.Трябва да ги взимам всеки ден до края на живота си...
- Е, че да не си само ти. Много хора са така.
- Да, ама на мен ми дадоха само десет...


* Като си толкова смел, ходи кажи на баба си, че не си гладен!


* - Спартанци-и-и-и, довечера ще ядем в ада-а-а-а!...
- Гоше, стига си крещял така на децата! Ако не ти се идва на вечеря при мама, не идвай.


* Преди получавах мейли, че съм наследил 20 млн. долара и само трябва да се обадя на посочения номер, за да си ги получа.
Днес дойде мейл само за 5.6 милиона. Брех, мисля си аз, и измамниците преживяват трудни времена...

Анкета

Каква трябва да бъде визията на центъра на Бургас?

Подкрепям идеята за унифицирана визия Трябва да се въведе ред, но без крайности. Търговците имат право да брандират обектите си, както сметнат за добре. Смятам, че не трябва да се променя! Нямам мнение по въпроса.
виж резултатите или