Консенсусът по темата с камерите в детските градини остава мираж

Автор: "PoligrafF", от 19.02.2018 0
Въпреки широкия диалог по време на срещата в просветното ведомство, към момента проблемът остава нерешен.

Консенсусът по темата с камерите в детските градини остава мираж след срещата в Министерството на образованието и науката, в която взеха участие представители на местната власт, синдикалисти и членове на НПО-та. Това стана ясно от краткия отчет на форума, изпратен до медиите от председателя на национален инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система - инж. Васил Николов.

От Комитета настояват не само за въвеждането на видеонаблюдение като норма в учебните и детските заведения в страната, но и за подобряване на условията на труд на учителите и възпитателите като мярка срещу проявата на агресия към децата. Организацията предлага по-ранно пенсиониране за педагогическия персонал и увеличение на техните заплати.

По думите на инж. Николов, от Синдиката на българските учители изразяват категорично несъгласие със задължителните камери в детските градини. Според обяснението на Янка Такева, решението на проблема е въвличането на родителите в една по-активна роля в детското и младежкото образование.

Тя предлага антистресова програма за учителите и разработване на раздел за мястото на родителя - нормативна част от вътрешните правилници, регламентираща присъствието на родителите в детската градина и класната стая. Според Синдиката, това бил по-добрият метод за контрол от страна на майките и бащите, отколкото видеонаблюдението, което оставяло усещане за “надзор” у учителите и възпитателите.

Против камерите, оказва се, са и от Асоциация Родители. Те обаче държат на промяна в средата. Искат по-малко деца на един преподавател/възпитател и по-добър контрол от страна на компетентните органи - от директора на заведението до МОН.

Въпреки широкия диалог по време на срещата в просветното ведомство, към момента проблемът остава нерешен. Протестите ще продължат, заявява инж. Николов, а от МОН ще продължат да събират идеи.

Добави в Svejo

Коментари (0)


Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

На Бургас и зимната премяна му отива!
» архив

Poligraffски забавно

* Мъж отива на психиатър.
- Докторе не съм добре. Мебелите ми говорят.
- А как така? Разкажи.
- Ми прибирам се снощи, лягаме с жената и по едно време гардероба вика: "Заспа ли вече?". Жена ми му отговаря: "Май да!", а гардероба отвръща: "Тогава аз да си ходя!". И аз като се развиках: "Къде си тръгнал бе, още те изплащам!".


* Две мутри се срещат:
- Брато, нещо си увесил нос? Да не си болен?
- Да, предписаха ми таблетки.Трябва да ги взимам всеки ден до края на живота си...
- Е, че да не си само ти. Много хора са така.
- Да, ама на мен ми дадоха само десет...


* Като си толкова смел, ходи кажи на баба си, че не си гладен!


* - Спартанци-и-и-и, довечера ще ядем в ада-а-а-а!...
- Гоше, стига си крещял така на децата! Ако не ти се идва на вечеря при мама, не идвай.


* Преди получавах мейли, че съм наследил 20 млн. долара и само трябва да се обадя на посочения номер, за да си ги получа.
Днес дойде мейл само за 5.6 милиона. Брех, мисля си аз, и измамниците преживяват трудни времена...

Анкета

Какво искате да има на мястото на Жабарника?

Мол/Търговски център; Площад; Парк; Музей/административни сгради; Не ме интересува.
виж резултатите или