Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Константинов отрича да е знаел за милионите отгоре, платени от касата

Борисов умува дали да го отстрани от поста
Автор: "PoligrafF", от 08.03.2012 7
Пред премиера стои въпросът дали здравният министър Стефан Константинов трябва да бъде освободен от поста, коментира самият Борисов пред Нова телевизия днес. Той призна, че ще вземе своето решение до седмица на базата какво той е свършил при предоговарянето на цените на лекарствата.

Пред премиера стои въпросът дали здравният министър Стефан Константинов трябва да бъде освободен от поста, коментира самият Борисов пред Нова телевизия днес. Той призна, че ще вземе своето решение до седмица на базата какво той е свършил при предоговарянето на цените на лекарствата. 

„В края на другата седмица ще имам решение. Дали е знаел, какво е знаел, дали е длъжен да го знае“, каза Борисов.  „Ако не се оправи с лекарствата, да бъдем достатъчно аргументирани пред обществото -  защо е допуснато да се вдигнат цените, дали поради липса на контрол от негова страна. Ако е знаел, какво е направил, ако не е знаел – защо, нали това работи. Ще изчакаме малко и ще видим“, каза още премиерът.

Борисов призна обаче, че най-слабо това правителство се оправя в сферата на  здравеопазването. „Което е грехота да е така, поради причина, че ние, може би чувствайки, че не се справяме добре, наливаме всяка година все повече пари - близо 3,4 млрд. за тази година. И не можем да хванем как изтичат. Затова съм дал този срок на министъра”, каза още веднъж Борисов.

Междувременно по bTV здравният министър Стефан Константинов обяви, че е подал сигнал до главния прокурор заради договорите за лекарства, сключени от НЗОК през миналата година. Преди дни стана ясно, че касата е платила 6 милиона лева повече през 2011 година, в сравнение с 2010-а, когато търговете бяха провеждани от здравното министерство. За някои от медикаментите касата плащала десетократно по-висока цена.

Константинов обясни, че ръководството е трябвало да защити интереса на институцията. И че оторизираната от него да отговаря за лекарствената политика – уволненият зам.-министър Гергана Павлова, не го е информирала за повишения разход. Управител на НЗОК по това време бе отстранената заради скандала с бонусите Нели Нешева, а председател на Надзорния съвет -  Гергана Павлова.

Нешева твърди, че е информирала здравното министерство – причината била липсата на методика за договаряне на лекарствата. А Гергана Павлова изнесла специален доклад, с който информирала Константинов за високите цени на лекарствата Министърът показа въпросния доклад в студиото на „Тази сутрин” и каза, че той третира болничните търгове и нямал нищо общо с проблема с лекарствата.

Константинов твърди, че не е знаел за повишения разход. Но отказа да отговори дали има подозрения за лобиране в полза на определени фармацевтични компании с цел лично облагодетелстване.

Той показа и отговор на касата, след като изискал информация за позициите и цените, които се заплащат за лекарства, още през месец май. Поводът бил запитване на депутата Евгени Желев. В отговора на касата също не се посочвало, че има преразход. Няма и сигнал, че се купували лекарства на пределни цени. Здравният министър каза, че е разговарял с Гергана Павлова за това, че касата купува на по-високи цени, отколкото министерството, но тя го е уверявала, че има възможност да се договарят отстъпки.

”Не ме е лъгала, не ми е казвала, не сме дискутирали конкретни числа”, уточни обаче Константинов. Той обясни, че наредбата, по която трябва да се договарят лекарствата, се изготвя по предложение на Надзорния съвет. И била готова през август. След това обаче отстъпки не били договаряни.

”Става дума за едни 6 милиона лева, които са влезли по сметките на компании. Не е луд този, който яде зелника, а този, който му го дава”, припомни народната поговорка здравният министър. И посочи, че е работил с хора, които не са му казвали цялата истина.

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

Пролет иде!
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Опасявате ли се от водна криза във Вашия град?

Да, с тази липса на дъжд от месеци. Да, очевидно някой прави далавери. Не, мисля че темата се преекспонира След Перник ще се вземат мерки, за да няма и други градове с режим
виж резултатите или