Костов в Бургас: Тежките години трябва да се помнят!

Автор: "PoligrafF" , от 24.04.2019 0
Бившият премиер представи своите “Свидетелства за прехода”.

”Тежките години трябва да се помнят!” С тези думи мотивира мемоарната си книга “Свидетелства за прехода” Иван Костов по време на премиерата на изданието в Бургас. Домакин на събитието бе КЦ “Морско казино”. Сред гостите бе областният управител Вълчо Чолаков, представители на Общината, както и симпатизанти както на лявата, така и на дясната политика.

Своеобразно интро на премиерата направи писателят и издател на книгата Захари Карабашлиев, който призна, че е имал своите опасения дали тази автобиография няма да се окаже “скучна” заради политическо-историческата си тематика. Той обаче я определи като “една от най-читаемите книги, писани от български политик”.

Своят поглед върху “Свидетелства на прехода” предложи и евродепутатът от ДСП Светослав Малинов, който определи мемоарите като “учебник по история” и “исторически извор”, който ще бъде използван занапред. Що се отнася до автора на книгата, Малинов го нарече “политическо чудо” и основополагаща причина за членството ни в ЕС.

”Книгата има няколко цели. Едната е да покаже на хората, че не бива да се унива. Българите имат огромни сили, възможности и енергия в себе си. Могат да постигнат удивителни неща. Второто нещо, което исках да постигна с книгата, е началото на един дебат не само за демитологизиране на измамите и лъжите, с които е съпътстван този период. Той е необходим и на сегашните управляващи, за да имат предвид какво е направено и какво има да се направи още”, коментира самият Костов.

По думите му, самият той не е бил подготвен, най-кадърен или подготвен кандидат, който да се заеме със задачите, които е трябвало да изпълни по времето, по което е бил премиер. Но според него, такъв кандидат няма. “Аз съм продукт на времето си”, заяви Костов и неколкократно подчерта, че не съжалява за липсата на народна любов, тъй като “това била цената за постигането на общото благо, в което вярвал”.

Експремиерът сподели, че третата, а и една от най-важните мисии на “Свидетелства на прехода” е да съхрани паметта за тежките години, събитията и процесите в периода 1989-1999 година.

”Ние сме преживели ужасни неща. Има такива и в книгата. Има истории за умиращи деца, които не са били на топло и нахранени. Но това не бива да се забравя. На Запад обществата помнят тежките си години и те ги тласкат напред”, заяви Костов.

Що се отнася до въпросите от публиката, те бяха ориентирани предимно към политическата ни действителност в момента. Предвид липсата на време за изчерпването на всички търсени от Костов коментари, Захари Карабашлиев анонсира, че книгата излиза на бял свят паралелно със специален сайт “Попитай Костов”, където всеки може да зададе въпроса си към бившия премиер.

”Надявам се, че това ще даде начало на важни дебати”, допълни самият Костов.

Добави в Svejo

Коментари (0)


Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

Един Студентски фестивал без китари не може! През уикенда Бургас бе…
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Ще ходите ли на почивка това лято?

Да, избрал съм дестинация в чужбина Да, избрал съм дестинация в страната Ако ми дадат отпуск, може и да ида на почивка Не, нямам излишни пари
виж резултатите или