Кукерски маски гонят злите сили и студа

Автор: "PoligrafF", от 17.02.2015 0
Над 80 ученици от 1-ви до 12-ти клас се включиха в първото издание на конкурс за изработване на кукерска маска. Той е организиран от Общинския детски комплекс и Община Бургас. Децата са от различни бургаски училища и школи по изобразително изкуство. Под ръководството на своите учители те изработиха автентични кукерски маски.

Над 80 ученици от 1-ви до 12-ти клас се включиха в първото издание на конкурс за изработване на кукерска маска. Той е организиран от Общинския детски комплекс и Община Бургас. Децата са от различни бургаски училища и школи по изобразително изкуство. Под ръководството на своите учители те изработиха автентични кукерски маски.

Творбите имат различни форми. Някои са обемни, други са като сувенири, пана и релефни апликации. Всеки един от експонатите отразява народното поверие, че маската гони злите духове и студа. За изработване на маските са използвани традиционните за това материали: вълна, червени пискюли, хлопки, синци и пайети. Всеки от елементите има определена символика в народните вярвания.

Изработените от учениците кукерски маски ще могат да се видят на изложба на 20.02.2015 г. от 11:00 часа в Регионална библиотека “П. К. Яворов” на ул. “Булаир” 10. Тогава ще бъдат наградени авторите на най-оригиналните творби в конкурса.

Добави в Svejo

Коментари (0)


Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

Царят на квартала дреме на трона си. Все пак... Бургас не случайно е…
» архив

Poligraffски забавно

* Отдавна е известно, че 20% от хората вършат 80% от работата. Но съвсем наскоро стана ясно, че 80% от хората смятат, че влизат в тези 20%.


* Минавах с колата през гората и спрях да се изпикая. Влязох няколко крачки и гледам - мечка. Викам си - що па да не се изакам...


* Врачански пустиняк му краднале бостано и он вместо да виси да го варди по цел ден турил една табела у сред бустано на коя пишело "една от лубениците съм нагньел с отрова да ви е*а у ламерете!".

На другия ден отива да провери бостано и глее сички лубеници си там, а на табелата дописано "сеги са две да та е@а в тарикато".


* Понеже на диригента му трепереха ръцете заради махмурлука,всички в залата се насладиха на ремикс на Моцарт

 

Анкета

Ще гласувате ли на предстоящите Евроизбори?

Да По-скоро да Не По-скоро не Още не съм решил
виж резултатите или