Към Борисов: Научете значението на думата "национализация"

Автор: Делян Делчев , от 23.10.2010 1
Четете тълковния речник за да знаете какво е национализация - това е предложението ми към правителството. Защо го казвам? Защото Бойко Борисов каза пред БНТ, че това твърдение е изкривяване и не е това, което правителството искало всъщност да прави. От неговото изказване аз се чувствам персионално засегнат, тъй като аз бях един от първите против да употребят този израз.

Четете тълковния речник за да знаете какво е национализация - това е предложението ми към правителството. Защо го казвам? Защото Бойко Борисов каза пред БНТ, че това твърдение е изкривяване и не е това, което правителството искало всъщност да прави. От неговото изказване аз се чувствам персионално засегнат, тъй като аз бях един от първите против да употребят този израз.

Бойко бе учи:

Според тълковният речник (но същото можете да намерите и в Wikipedia) терминът национализация значи следното: Национализация, това е процес, при който се изземва частна собственост и се конвертира в публична собственост под държавно управление.

Как точно взимането на частните професионални пенсионни фондове от частно управление в държавното НОИ, чрез закон противоречи на тази дефиниция? И докато някой ми обясни ясно и точно как, аз гордно и научно точно ще наричам предложената “реформа” национализация. По отношение на причините за самата операция:

Частните фондове взимат 20% такса за управление - Държавната Комисия по Финансов Надзор посочва, че процентът е по-малък от 2%. Добавката явно е синдикална нула.

Фондовете постоянно искат отлагане - това не е вярно, съгласно стенограмите на министерски съвет, отлагания са искани от синдикатите или правителството и причината винаги е била нежеланието за изпълнение на записанитеи уж приети от всички страни преди 10 години изисквания в кодекса на труда за повишаването на пенсионната възраст за категориа 1 и 2 труд. Без повишаването на пенсионната възраст няма математическо изпълнение на буферните изисквания и следователно трябва да има или отлагане или ниски пенсии. Причината - демографска, няма абсолютно никакво отношение към фондовете и тя е нерешима, освен ако държавата не внесе 300000 данъкоплатци.

Пенсиониращите се ще взимат по 50 лв пенсия - Това е некоректно изказано, защото това е долната черта, тъй като има и пенсиониращи, се които ще вземат над 700лв заплата. Колко точно ще вземеш зависи от това колко си внасял (на колко си се осигурявал). Осигуряваните на минимална работна заплата ще взимат по 50лв, другите повече. Това обаче не може да е вина на фондовете, тъй като по закон контролът е на НОИ, а те очевидно не са го правили както за професионалните фондове, така и за всички други вноски (и това няма как да се промени от национализацията). Отделно имаме многократни споразумения между правителство и синдикати, или последните и собственици за осигуряване на минимална заплата “за да не фалира предприятието”. Аз лично като данъкоплатец се чувствам изключително прецакан, да плащам с моите пари (доплащайки чужди пенсии) факта, че някой е правил грешки преди за своя сметка. Сега чуждите грешки стават мои.

Това не е национализация, тъй като това са парите на хората - това не е вярно по дефиниция (виж карето от тълковният речник), тъй като те сега са в частни сметки, а после ще станат държавни. Не е вярно и по справедливост тъй като този който се е осигурявал на пълна заплата сега ще бъде прецакан и ще получи под половината от парите (които към този момент той все още притежава в сметка) си, за сметка на някой тарикат осигурявал се на минимална, който ще получи от неговите. Това е определено национализация, тъй като държавата отнема от едни (всички данъкоплатци + тези които са се осигурявали честно в професионалните фондове) за да даде на други - тези които не.

Какви са изводите от тази дискусия за народната маса?

Никога не се осигурявайте на максималният осигурителен доход. Винаги има законов начин да се осигурявате на минимален, а и дори да няма, НОИ не ви следи. Същевременно минималният осигурителен доход ще действа като социалистическа оравниловка. Ако се прецакате да се осигурявате на повече пари, дори и в лични сметки, те ще заминат да заплащат чужди, не чак толкова осигурени пенсии.

Вашите задължително доброволни частни пенсионни вноски дето ги плащате от 10 години в частни фондове (дори и за другите категории труд) можете да си мислите че са ваши, ама не са. Достатъчно е синдикати представители на под 1% от трудещите се да се срещнат с мекушав премиер, и готово - следва национализация са били коректни или не са държали работодателите им да са коректни.

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

02.02.2020 - пролетни температури, слънце и море!
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Опасявате ли се от водна криза във Вашия град?

Да, с тази липса на дъжд от месеци. Да, очевидно някой прави далавери. Не, мисля че темата се преекспонира След Перник ще се вземат мерки, за да няма и други градове с режим
виж резултатите или