Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Късите светлини стават задължителни и през деня до дни

Автор: "PoligrafF", от 28.10.2010 0
За да се ограничи броя на злополуките през есенно-зимния период от КАТ въвеждат задължително използване на къси светлини и през деня.

За да се ограничи броя на злополуките през есенно-зимния период от КАТ въвеждат задължително използване на къси светлини и през деня. Акция “Светлина” стартира на 1 ноември. Статистиката през годините сочи, че заради мокрите настилки и ранното смрачаване през есента и зимата се увеличава броя на злополуките. От полицията посочват, че често причина за катастрофи стават неизправни фарове и липсваща или неефективна светлоотразителна сигнализация, недостатъчно улично осветление и хоризонтална маркировка.

Намаляването на светлата част от денонощието, при запазена висока интензивност на движението, води до нарастване на пътната аварийност в тъмната част на денонощието, като  относителният дял на загиналите пешеходци достига до 35 % от всички убити при пътнотранспортно произшествия, посочват от КАТ. Акция “Светлина” ще се проведе от  1.11. до 21.11.2010 г. на територията на цялата страна. Акцията има за цел, чрез интензивна контролна и превантивна дейност да насочи вниманието на обществеността към специфичните рискови фактори за пътни злополуки в есенно-зимния период.   По време на акцията ще се извършва засилен  контрол по изправността на осветителните системи и сигнализация на пътните превозните средства - включително тези на велосипеди, превозни средства с животинска тяга и др.

Освен изправността на осветителните системи, контролните органи ще проверяват  състоянието на гумите и изправността на устройствата за почистване на предно стъкло и др., като на нарушителите ще бъдат налагани на санкции по Закона за движение по пътищата, някои от които са: за управление на автомобилс износени гуми – отнемане на 6 контролни точки и 50 лв. Глоба,  за неизправни светлини и светлоотразителна сигнализация - отнемане на 5 контролни точки и глоба от 20 до 150 лв., за управление на технически неизправно МПС– отнемане на 5 контролни точки и глоба от 20 до 150 лв.

Съвместно с представители на Общините и пътната администрация ще се извърши преглед на състоянието на уличното осветление, пътната настилка,  хоризонталната и вертикална сигнализация и ще се предприемат мерки за отстраняване на повредите и сигнализиране на  местата с повишена опасност от катастрофи с през есенно-зимния период.  На база съвместните проверки, ще се изготвят конкретни предложения към съответните ръководства на органите на местното самоуправление  за осветяване на най-невралгичните места  от уличната мрежа – улични отсечки, уязвими кръстовища, спирки на обществения транспорт, пешеходни пътеки и др.

Съвместно с общините ще започне извършването на прегледи и на светлинната и светлоотразителна сигнализация на пътните превозни средства с животинска тяга и малогабаритната селскостопанска техника, които ще продължат и след периода на акцията.   По време на операцията  техническите центрове на СБА, който е партньор на МВР в превантивната акция,  ще извършват безплатно регулиране на фаровете на МПС и ще дават техническа консултация по изправността на осветителните и спирачните системи.

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

Понякога в дъжда има толкова много красота...
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Удовлетворени ли сте от изборните резултати в Бургас?

Да Не 50/50
виж резултатите или