МВР отпуска още 20 милиона лева за коледни бонуси

Автор: С.Димитров, от 21.12.2018 0
Само за няколко дни ръководството на МВР успя да намери 20 милиона лева, които ще бъдат раздадени на служителите като награда за Коледа.Така вместо плануваните по 100 лв. те ще получат по 480 лв. на човек. Толкова бе допълнителното им възнаграждение и в края на миналата година.Във вътрешното министерство работят около 47 хил. души. Става дума за извънредни пари, извън допълнителните възнаграждения, които в администрацията вземат на всеки три месеца.За "постигнати резултати" тази година МВР вече е раздало 102 млн. лв. на служителите си.

Само за няколко дни ръководството на МВР успя да намери 20 милиона лева, които ще бъдат раздадени на служителите като награда за Коледа.Така вместо плануваните по 100 лв. те ще получат по 480 лв. на човек. Толкова бе допълнителното им възнаграждение и в края на миналата година.Във вътрешното министерство работят около 47 хил. души. Става дума за извънредни пари, извън допълнителните възнаграждения, които в администрацията вземат на всеки три месеца.За “постигнати резултати” тази година МВР вече е раздало 102 млн. лв. на служителите си.

Сумата от 20 млн. специално за коледни премии беше спешно отпусната от правителството по-малко от седмица след като вътрешният министър Младен Маринов обясняваше, че в момента това са възможностите и пари за повече от 100 лв. няма.Така се повтори сценарият от началото на годината, когато полицейските синдикати успяха да издействат 100 млн. лв. за увеличение на заплатите си. Тогавашният вътрешен министър Валентин Радев обясняваше, че пари няма, а дни по-късно премиерът Бойко Борисов реши, че сумата ще бъде отпусната, и го постави в неудобно положение.Преди седмица стана ясно, че сред служителите на вътрешното ведомство зрее недоволство, защото вътрешният министър предлага за обществено обсъждане заповед, според която всички трябва да получат по 100 лв. премия.

Тогава Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) реагира остро и заяви, че ръководството не спазва джентълменската договорка, постигната още в началото на годината.Спорът се въртеше около 100-те милиона лева, отпуснати след заплахи за протест по време на европредседателството. Синдикатите твърдяха, че са се споразумели с ръководството увеличението за януари и февруари да бъде дадено като награда за професионалния им празник през лятото или за Коледа. И бяха пресметнали, че става дума за около 400 лв., които се формират от увеличените им заплати, тъй като скокът започна реално да се плаща от март, пише в. “Сега”. СФСМВР посочи, че има остатък от около 16 млн. лв.

От ръководството на МВР отричаха да има такава договорка. Те твърдяха, че пари не са останали, тъй като през това време са назначени още около 2 хиляди нови служители, на които трябва да се плащат заплати. Разходи имало и заради обезщетенията на напусналите през годината.Сега обаче пари се намериха. В решението на Министерския съвет, взето в сряда, е записано, че те ще отидат за плащания за персонала.Според източници на “Сега” скандалът между синдикатите и ръководството е можел да бъде избегнат, ако още преди няколко месеца ръководството бе поискало актуализация на бюджета. Още тогава е било ясно, че има недостиг.

От години е практика дупките в бюджета на МВР да се кърпят с финансови инжекции по време на годината. С отпуснатите 20 млн. лв. награди ще бъдат дадени и на новоназначените служители. На практика парите ще бъдат отпуснати с две отделни заповеди - веднъж за 100 лв. и втори път - за 380 лв. Парите вероятно ще бъдат платени още тази седмица.Въпреки увеличението на коледните бонуси, синдикатите не са се отказали от идеята си първоначално отпуснатите 100 лв. да бъдат дарени за някаква кауза. Преди седмица в знак на протест тръгна инициатива “унизително малкото” пари да не се вземат, а да се дарят. И сега беше обявено, че всеки служител може да се откаже от бонуса си, като след това събраната сума ще бъде дарена.

Добави в Svejo

Коментари (0)


Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

На Бургас и зимната премяна му отива!
» архив

Poligraffски забавно

* Мъж отива на психиатър.
- Докторе не съм добре. Мебелите ми говорят.
- А как така? Разкажи.
- Ми прибирам се снощи, лягаме с жената и по едно време гардероба вика: "Заспа ли вече?". Жена ми му отговаря: "Май да!", а гардероба отвръща: "Тогава аз да си ходя!". И аз като се развиках: "Къде си тръгнал бе, още те изплащам!".


* Две мутри се срещат:
- Брато, нещо си увесил нос? Да не си болен?
- Да, предписаха ми таблетки.Трябва да ги взимам всеки ден до края на живота си...
- Е, че да не си само ти. Много хора са така.
- Да, ама на мен ми дадоха само десет...


* Като си толкова смел, ходи кажи на баба си, че не си гладен!


* - Спартанци-и-и-и, довечера ще ядем в ада-а-а-а!...
- Гоше, стига си крещял така на децата! Ако не ти се идва на вечеря при мама, не идвай.


* Преди получавах мейли, че съм наследил 20 млн. долара и само трябва да се обадя на посочения номер, за да си ги получа.
Днес дойде мейл само за 5.6 милиона. Брех, мисля си аз, и измамниците преживяват трудни времена...

Анкета

Какво искате да има на мястото на Жабарника?

Мол/Търговски център; Площад; Парк; Музей/административни сгради; Не ме интересува.
виж резултатите или