МОН: Няма грешка в матурата по български език и литература!

Автор: "PoligrafF", от 23.05.2018 0
Въпросът все пак няма да се зачита.

Няма допусната грешка в матурата по български език и литература, категорични са от Министерството на образованието и науката, след като един от отговорите на въпрос №7 предизвика дебати както в социалните мрежи, така и в академичното и медийното пространство.

Ето го и самият въпрос:

Според е отговор Б). От Института по български език смятат, че посоченият като верен отговор, не звучи естествено и може да обърка учениците. Според тях думата “комисия” трябва да бъде членувана. Тогава ще звучи правилно, естествено, без да предизвиква никакви реакции. На това мнение е и бившият просветен министър проф. Тодор Танев, който посочи, че изпитните въпроси не трябва да бъдат двузначни и в този смисъл има грешка в матурата по български език и литература.

”Правилният въпрос е дали е нарушена книжовно-езикова норма, т.е. дали има граматическа грешка. Аз мисля, че вчера моите колеги експерти пред всички медии са влезли в дълбочина в обяснението дали е възможно да е членувано, нечленувано и как трябва да се използва. Въпросът е за граматическа грешка. Граматическа грешка е допусната тогава, когато е нарушена граматическа норма. Граматична норма в случая не е нарушена”, коментира Евгения Костадинова, директор на Дирекция “Съдържание на предучилищното и училищно образование” в ефира на БНТ.

Въпреки, че поддържат мнението си, че въпросът не е грешен, от МОН решиха да не го вземат под внимание при формирането на оценките. Скалата за оценяване ще бъде променена.

Добави в Svejo

Коментари (0)


Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

На Бургас и зимната премяна му отива!
» архив

Poligraffски забавно

* Мъж отива на психиатър.
- Докторе не съм добре. Мебелите ми говорят.
- А как така? Разкажи.
- Ми прибирам се снощи, лягаме с жената и по едно време гардероба вика: "Заспа ли вече?". Жена ми му отговаря: "Май да!", а гардероба отвръща: "Тогава аз да си ходя!". И аз като се развиках: "Къде си тръгнал бе, още те изплащам!".


* Две мутри се срещат:
- Брато, нещо си увесил нос? Да не си болен?
- Да, предписаха ми таблетки.Трябва да ги взимам всеки ден до края на живота си...
- Е, че да не си само ти. Много хора са така.
- Да, ама на мен ми дадоха само десет...


* Като си толкова смел, ходи кажи на баба си, че не си гладен!


* - Спартанци-и-и-и, довечера ще ядем в ада-а-а-а!...
- Гоше, стига си крещял така на децата! Ако не ти се идва на вечеря при мама, не идвай.


* Преди получавах мейли, че съм наследил 20 млн. долара и само трябва да се обадя на посочения номер, за да си ги получа.
Днес дойде мейл само за 5.6 милиона. Брех, мисля си аз, и измамниците преживяват трудни времена...

Анкета

Какво искате да има на мястото на Жабарника?

Мол/Търговски център; Площад; Парк; Музей/административни сгради; Не ме интересува.
виж резултатите или