Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Манолова сезира прокуратурата за цените на парното и тока

Автор: "PoligrafF", от 04.07.2018 0
Според омбудсмана „тежко е нарушена процедурата за вземане решенията за повишаване на цената на тока и на парното.

Омбудсманът Мая Манолова сезира днес Върховната административна прокуратура за незаконосъобразното според нея решение на Комисията за водно и енергийно регулиране за поскъпване цените на парното и електрическата енергия от 1 юли 2018 г. Манолова връчи мотивите си на заместник-главния прокурор и ръководител на Върховна административната прокуратура Ася Петрова.

Според омбудсмана „тежко е нарушена процедурата за вземане решенията за повишаване на цената на тока и на парното, защото реално откритото заседание, което замества общественото обсъждане и на което гражданите и омбудсманът биха могли да изложат своите съображения, е проведено преди да стане ясно увеличението на цената на природния газ“.

Мая Манолова бе категорична, че общественото обсъждане за повишаване цената на природния газ и веднага след това цената на парното и ел. енергия е проведено формално, без гражданите да разполагат с цялата информация и всички факти. 

В мотивите си до прокуратурата общественият защитник отбелязва още, че има и други нарушения, защото според закона при подобни ситуации енергийните дружества трябва да внесат заявления за преразглеждане на цената, но в случая КЕВР в писмо ги „подсеща“ да си поискат корекция, което още веднъж потвърждавало тезата, че комисията работи за монополите и в ущърб на интересите на гражданите.  

Мая Манолова специално благодари на обвинител № 1 Сотир Цацаров и на заместничката му Ася Петрова за готовността на прокуратурата в спешен порядък да разгледа сигнала й, тъй като има и процесуални срокове, които да се спазят и  в случай, че прокуратурата вземе решение да депозира протест.

„Обсъдихме с г-жа Манолова основанието за оспорване на последните решения на КЕВР, с които беше повишена цената на топлинната и ел. енергията. В сигнала на омбудсмана са посочени доста сериозни доводи за нарушение на процедурата, за несъответствие на решенията на КЕВР с материално-правните норми“, каза заместник-главният прокурор Ася Петрова.

Тя подчерта, че ще изиска всички административни преписки от регулатора, които са повече от 30, за да преценят има ли основания да оспорят решенията на КЕВР пред Административен съд София-град в рамките на законовия 30-дневен срок.

Манолова коментира и решението на Конституционния съд от 3 юли 2018 г., с което отхвърли искането на омбудсмана да бъде обявено за противоконституционно гражданите да нямат право да дават на съд решенията на КЕВР за вдигане цената на парното, тока и водата.  

„Големият проблем е, че гражданите не могат да атакуват решенията на регулатора за определяне цените на водата, парното, тока, топлата вода, които ги касаят. Според мотивите на Конституционния съд би следвало съдът да преценява във всеки конкретен случай имат ли право гражданите да обжалват, имат ли правен интерес да атакуват конкретния акт на КЕВР. За съжаление практиката на съдилищата е такава, че отхвърля възможността на гражданите да обжалват тези актове, които буквално им бъркат в джоба“, допълни омбудсманът.

Според сега действащото законодателство и според практиката на съдилищата единствените, които могат да обжалват тези актове са енергийните дружества.  

„Защо ЧЕЗ да го направи това например, като КЕВР удовлетворява всичките им искания”, запита реторично Манолова и добави, че на практика ощетени са гражданите, които не могат да атакуват решенията на енергийния регулатор, които са важни за всяко българско домакинство.

Добави в Svejo

Коментари (0)


Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

Февруари ни прави намек за наближаваща пролет.
» архив

Poligraffски забавно

* Мъж отива на психиатър.
- Докторе не съм добре. Мебелите ми говорят.
- А как така? Разкажи.
- Ми прибирам се снощи, лягаме с жената и по едно време гардероба вика: "Заспа ли вече?". Жена ми му отговаря: "Май да!", а гардероба отвръща: "Тогава аз да си ходя!". И аз като се развиках: "Къде си тръгнал бе, още те изплащам!".


* Две мутри се срещат:
- Брато, нещо си увесил нос? Да не си болен?
- Да, предписаха ми таблетки.Трябва да ги взимам всеки ден до края на живота си...
- Е, че да не си само ти. Много хора са така.
- Да, ама на мен ми дадоха само десет...


* Като си толкова смел, ходи кажи на баба си, че не си гладен!


* - Спартанци-и-и-и, довечера ще ядем в ада-а-а-а!...
- Гоше, стига си крещял така на децата! Ако не ти се идва на вечеря при мама, не идвай.


* Преди получавах мейли, че съм наследил 20 млн. долара и само трябва да се обадя на посочения номер, за да си ги получа.
Днес дойде мейл само за 5.6 милиона. Брех, мисля си аз, и измамниците преживяват трудни времена...

Анкета

Какво искате да има на мястото на Жабарника?

Мол/Търговски център; Площад; Парк; Музей/административни сгради; Не ме интересува.
виж резултатите или