Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Маргаритов: Потребителите трябва да спазват правилата за безопасност по атракционите

Автор: "PoligrafF", от 21.06.2018 0
Маргаритов апелира родителите да не надценяват функцията на надуваемите стоки на пазара.

”Има набор от задължителни правила, които трябва да бъдат спазвани при ползването на атракционите по морето, за да се обезопаси както самото съоръжение, така и неговите ползватели”. Това обясни председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов по Bulgaria On Air, часове преди настъпването на астрономическото лято.

”Стопанисващите такъв тип обекти трябва задължително поставят информационни табели на видно място. Отговорност имат също родителите на по-малките деца, както и лицата, осъществяващи надзор над използващите дадения атракцион. Те трябва да направят необходимото указанията за безопасно поведение да бъдат спазвани”, допълни началникът на регулаторния орган.

Предупредителната информация включва ограниченията относно минималната и максималната възраст, както и теглото на децата, които могат да използват даден аткракцион. Също и за това колко деца могат да ползват съоръжението едновременно.

По отношение на облеклото трябва да се има предвид, че то не трябва да има свободни връзки и краища, които могат да се закачат за конструкцията на атракциона и по такъв начин да се създадат предпоставки за инцидент. Дългите коси също трябва да бъдат прибрани с подходящи аксесоари или в шапки.

Председателят на КЗП посочи, че Комисията следи за наличието на тази информация, както и за задължителните документи за съоръжението. Например, технически паспорт, в който е отразено състоянието, извършените проверки при въвеждането му в експлоатация, евентуални текущи или аварийни ремонти. Друг документ е разрешението за въвеждане в експлоатация, което се издава от общинските администрации.

Маргаритов апелира родителите да не надценяват функцията на надуваемите стоки на пазара. Те не гарантират безопасност, а дори напротив, могат да поставят детето в риск, не само ако не се употребяват както трябва, но и ако разчитаме твърде много на тях.

”Счита се, че когато детето е оборудвано с тях, няма рискове за неговата сигурност във водата. Истината е, че дори и в няколко сантиметра вода може да се стигне до удавяне, особено когато няма надзор и се предоверяваме на надеждните предпазни средства”, обърна внимание той.

Маргаритов акцентира върху важността на придружаващата артикула информация относно употребата му, както и върху риска при наличието на остри ръбове по него да се стигне до нараняване на детето. Той посочи, че заедно с Агенция „Митници” Комисията следи да не бъде допускан вносът на опасни стоки, включително и от такъв тип.

В рамките на кампанията Лято`2018 Комисията ще проверява, както атракционите в курортните комплекси, така и туристическите и търговските обекти за съответствие с нормативно установените изисквания за функционирането им и с оглед защитата на интересите на потребителите. Първите извършени по морето проверки са в обекти, които през минали периоди са били проблемни.

Добави в Svejo

Коментари (0)


Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

Не. Това не е костенурка - нинджа. Това е костенурка - батка, забелязана…
» архив

Poligraffски забавно

* Отдавна е известно, че 20% от хората вършат 80% от работата. Но съвсем наскоро стана ясно, че 80% от хората смятат, че влизат в тези 20%.


* Минавах с колата през гората и спрях да се изпикая. Влязох няколко крачки и гледам - мечка. Викам си - що па да не се изакам...


* Врачански пустиняк му краднале бостано и он вместо да виси да го варди по цел ден турил една табела у сред бустано на коя пишело "една от лубениците съм нагньел с отрова да ви е*а у ламерете!".

На другия ден отива да провери бостано и глее сички лубеници си там, а на табелата дописано "сеги са две да та е@а в тарикато".


* Понеже на диригента му трепереха ръцете заради махмурлука,всички в залата се насладиха на ремикс на Моцарт

 

Анкета

Ще ходите ли на почивка това лято?

Да, избрал съм дестинация в чужбина Да, избрал съм дестинация в страната Ако ми дадат отпуск, може и да ида на почивка Не, нямам излишни пари
виж резултатите или