Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Мария Габриел: Европа може да се върне в топ 3 на световните сили в суперкомпютрите

Автор: "PoligrafF" , от 19.04.2018 0
"Ако не се действа сега, данните, произведени от европейските научно-изследователски центрове и индустрията, ще бъдат обработвани извън Европа".

”Суперкомпютрите са ключови за цифровата трансформация на индустрията и обществото. Но днес нито един от първите десет суперкомпютъра не се намира в Европейския съюз. Ето защо не можем повече да си позволим да изоставаме. Трябва да върнем Европа сред световните лидери в областта на суперкомпютрите”. Това заяви комисарят по цифровата икономика и общество Мария Габриел при откриването на конференцията на високо ниво в София заедно с министър-председателя Бойко Борисов.  

”България има потенциал да бъде сред водещите в тази инициатива, като се възползва от своя дългогодишен опит и традиции в суперизчисленията и техните приложения”, посочи още Мария Габриел. 

Тя предупреди и за риска, че ако не се действа сега, данните, произведени от европейските научно-изследователски центрове и индустрията, ще бъдат обработвани извън Европа. Това в крайна сметка ще подтикне европейските изследователи и иноватори да се преместят там, където имат достъп до висококачествените мощности за обработка на данни и високопроизводителните изчислителни технологии.

”Затова нашата дългосрочна амбиция е ясна – да подкрепим създаването на съвместното предприятие EuroHPC и да имаме резултати и видими ползи не само през следващите няколко години, но и след 15, и след 20 години. Сега сме във време на подем и можем да го подхраним с наши, европейски истории на успеха. Истински вярвам, че с обединяване на сили и ресурси, заедно ще постигнем пълно реализиране на съвместното предприятие EuroHPC. Това е една наистина амбициозна европейска инициатива и съм убедена, че имаме потенциал да я реализираме и така Европа да си върне лидерското място в цифровата икономика”, изтъкна още еврокомисарят Мария Габриел. 

Като комисар по цифровата икономика и общество, тя обяви през февруари  плановете на Европейската комисия да инвестира 1 милиард евро в тази свръх технология, която предоставя важни решения на предизвикателствата на нашия ден в областта на медицината, климатичните промени, индустрията.

Сега е важен ангажиментът на държавите-членки да се включат в реализирането на амбициозната цел. Вече 16 държави заявиха такъв ангажимент и България е една от тях. 

Добави в Svejo

Коментари (0)


Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

Честита първа пролет!
» архив

Poligraffски забавно

* Отдавна е известно, че 20% от хората вършат 80% от работата. Но съвсем наскоро стана ясно, че 80% от хората смятат, че влизат в тези 20%.


* Минавах с колата през гората и спрях да се изпикая. Влязох няколко крачки и гледам - мечка. Викам си - що па да не се изакам...


* Врачански пустиняк му краднале бостано и он вместо да виси да го варди по цел ден турил една табела у сред бустано на коя пишело "една от лубениците съм нагньел с отрова да ви е*а у ламерете!".

На другия ден отива да провери бостано и глее сички лубеници си там, а на табелата дописано "сеги са две да та е@а в тарикато".


* Понеже на диригента му трепереха ръцете заради махмурлука,всички в залата се насладиха на ремикс на Моцарт

 

Анкета

Какво искате да има на мястото на Жабарника?

Мол/Търговски център; Площад; Парк; Музей/административни сгради; Не ме интересува.
виж резултатите или