Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Мария Габриел: Жените са от решаващо значение за цифровата трансформация на Европа

Автор: "PoligrafF", от 12.04.2018 0
Жените представляват 52% от европейското население, но в момента те съставляват само 30% от предприемачите и 32% от икономическите лидери.

Няма съмнение, че бъдещето на Европа е цифрово и то трябва да включва всички. В този смисъл ролята на жените и участието им в цифровата трансформация на Европа е от решаващо значение. Жените представляват 52% от европейското население, но в момента те съставляват само 30% от предприемачите и 32% от икономическите лидери. Това е голям парадокс. Оказва се, че жените са най-големият неизползван предприемачески и лидерски потенциал в Европа. Не можем да лишим нашите отрасли и предприятия от таланта на жените. Това заяви българският еврокомисар Мария Габриел по време на конференцията SHEleader, която се проведе в София под неин патронаж. 

Според комисаря, икономическите пречки пред жените са продиктувани от порочен кръг от взаимно подсилващи се ограничения, свързани с пола, стереотипите, особеностите в образователните системи. Резултатът е цифрова пропаст между мъжете и жените по време на безпрецедентна цифрова трансформация. “По-доброто представителство на жените в цифровия сектор е въпрос, който засяга напредъка и просперитета на нашите общества. Повече жени на цифрови работни места биха могли да генерират годишно увеличение на европейския БВП от 16 милиарда евро. Жените са двигатели на растежа и напредъка. Ето защо трябва всички да обединим усилия и работим за равни възможности за жените и мъжете в цифровия сектор”, призова Мария Габриел.

Еврокомисарят наблегна силно, че ако всички сектори са засегнати, някои от тях носят специална отговорност, като например медиите и аудиовизуалния сектор. Само в две държави в Европа например има добро представителство на жените в управителните съвети - Швеция 61% и България 60%.  По отношение на филмите, само един от пет филма е режисиран от жена (21%), а огромната част от средствата за финансиране (84%) отиват във филми, които не са режисирани от жени. А всъщност не липсват квалифицирани жени режисьори - те съставляват 44% от завършилите студенти в тази област.

”На всеки 1000 жени, завършили висше образование в ЕС, само 24 са в специалности, свързани с информационните и комуникационни технологии. От тези 24 завършили, само 6 жени работят в тази сфера. Това е феномен с голяма икономическа цена”, наблегна българският еврокомисар. Тя призова за още по-голямо участие в тазгодишната Европейска седмица на кодирането, като амбицията й е до 2020 г. да бъдат обхванати над 50% от училищата в цяла Европа.

Европейската коалиция за цифрови умения и работни места е друга успешна инициатива, чрез която се предоставя обучение на начинаещи жени предприемачи и ги свързва с висши жени предприемачи, действащи като ролеви модели и наставници. В този смисъл са много важни и инициативи като WeHubs, подкрепени от Startup Europe, които служат за връзка между жени предприемачи и улесняват пътя на жените, които искат да се занимават с предприемачество.

Освен това, за първи път миналата година българският еврокомисар учреди специална награда за проект, който насърчава цифровите умения на жените и момичетата. На днешната конференция Мария Габриел обяви още, че в момента службите под нейно ръководство правят оценка на ситуацията с баланса между половете във финансирани от ЕС проекти в нейния ресор, особено в рамките на програма МЕДИА.

”Нямаме друг избор освен да се вслушваме един в друг, да напуснем нашата удобна зона на комфорт и да изградим най-добрите решения в общ интерес. Напредването по въпроса за правото на жените да имат равни възможности с мъжете не засяга само жените. Това е отговорност на всички ни. Нуждаем се от ангажираността на мъжете, жените, училищата, университетите, индустрията, политиците, правителствата и т.н. Никой не трябва да остава изключен от възможностите, които предоставят цифровите технологии. Това е свят за всички. И става въпрос да се използват всички европейски ресурси и таланти за подобряване на конкурентоспособността на нашата икономика”, заключи българският еврокомисар Мария Габриел.

Добави в Svejo

Коментари (0)


Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

Люлякът цъфна, Гергьовден иде!
» архив

Poligraffски забавно

* Тъщата ми ми дойде на гости. Вече две седмици е тука, но не това е най-страшното... Най-страшното е, че не мога да взема думата, за да й обясня, че с дъщеря й сме разведени от 6 месеца...


* Две мутри се срещат:
- Брато, нещо си увесил нос? Да не си болен?
- Да, предписаха ми таблетки.Трябва да ги взимам всеки ден до края на живота си...
- Е, че да не си само ти. Много хора са така.
- Да, ама на мен ми дадоха само десет...


* Като си толкова смел, ходи кажи на баба си, че не си гладен!


* - Спартанци-и-и-и, довечера ще ядем в ада-а-а-а!...
- Гоше, стига си крещял така на децата! Ако не ти се идва на вечеря при мама, не идвай.


* Преди получавах мейли, че съм наследил 20 млн. долара и само трябва да се обадя на посочения номер, за да си ги получа.
Днес дойде мейл само за 5.6 милиона. Брех, мисля си аз, и измамниците преживяват трудни времена...

Анкета

Каква трябва да бъде визията на центъра на Бургас?

Подкрепям идеята за унифицирана визия Трябва да се въведе ред, но без крайности. Търговците имат право да брандират обектите си, както сметнат за добре. Смятам, че не трябва да се променя! Нямам мнение по въпроса.
виж резултатите или