Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Медицинският факултет е вече факт - през юли кандидат-студентите ще държат приемни изпити

Автор: "PoligrafF" , от 10.05.2019 0
Факултетът е на 100% готов да посрещне първите си студенти.

След 6 години борба, Медицинският факултет към университет “Проф. д-р Асен Златаров” е вече факт. След като получи акредитация да обучава студенти и учредяването му бе подкрепено от Народното събрание, учебното заведение ще посрещне първите си възпитаници още през месец септември.

Макар да предстоят някои административни стъпки, преди обявяването на кандидат-студентската кампания, приемните изпити по химия и биология вече са насрочени. Те ще се състоят на 21 и 27 юли това лято.

”Днес е един прекрасен ден за университета и за Бургас”, сподели ректорът на бургаския университет „Проф. д-р Асен Златаров“ проф. Магдалена Миткова в аулата на новия медицински факултет, докато сградата бе огласяна от Одата на радостта.

”Убеден съм, че след 5 или 10 години огромният проблем с липсата на квалифицирани специалисти в Бургас ще бъде решен. А проблемите в здравеопазването винаги са били топ приоритет за нас. Именно липсата на специалисти води и до мигриране на пациентите извън региона”, коментира кметът Димитър Николов.

Той уточни, че факултетът е на 100% готов да посрещне първите си студенти. Сградата е завършена, обзаведена и оборудвана с високотехнологични кабинети. Закупена е топапаратура, софтуерни продукти и обучителни макети, които вече са инсталирани в кабинетите.

Общо 86 преподаватели от цялата страна вече са ангажирани с подготовката на бъдещите лекари. 50 от тях са професори и доценти. Част от тях са родом от Бургас и по думите на Николов с радост и носталгия заявили готовност да се върнат “у дома”, за да обучават бъдещите медици.

Преподавателите от 9-те катедри на факултета са изготвили най-високо ниво на учебни програми, което да осигури възможно най-добрата теоретична подготовка за студентите, за да могат те да продължат развитието си в някоя от университетските болници в града.

”Сградата е проектирана така, че студентите да бъдат посрещани на първите етажи за първоначалната си подготовка и да се “изкачват нагоре”, в процеса си на обучение”, сподели деканът на факултета - проф. д-р Христо Бозов, който заедно с ректора проф. Миткова, кмета Николов и академичния състав представи модерната материална база пред журналисти.

Той разкри, че в процеса на обучение ще се разчита не само на преподавателите, но и на самите студенти да си помагат. Ръководството планира в кабинетите с най-модерни микроскопи възпитаниците на университета от горните курсове да влизат в ролята на презентатори и ментори, в помощ на по-младите си колеги.

Можете да надникнете в новия Медицински факултет чрез нашата Facebook страница.

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

България вече се поздрави с "честит първи сняг". В Бургас обаче…
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Удовлетворени ли сте от изборните резултати в Бургас?

Да Не 50/50
виж резултатите или