Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Медици предупреждават: Не се предоверявайте на Уикипедия!

Автор: "PoligrafF", от 28.05.2014 0
Британски и американски медици предупреждават пациентите да не се предоверяват на информацията, публикувана в Уикипедия. Според последното изследване на медицинското съдържание в уеб енциклопедията, 9 от 10 публикации съдържат грешки или невярна информация.

Британски и американски медици предупреждават пациентите да не се предоверяват на информацията, публикувана в Уикипедия, предава BBC. Според последното изследване на медицинското съдържание в уеб енциклопедията, 9 от 10 публикации съдържат грешки или невярна информация.

„Доверете се на лекар, вместо на Уикипедия“, апелират специалистите, открили неточности и грешки в статии за сърдечно-съдови заболявания, депресия, рак, диабет и други. Според тях, първата инстанция при здравословен проблем трябва да бъде личния лекар, а не интернет пространството, където човек може да бъде подведен с грешна диагноза или подлъган с грешно самолечение.

Интернет енциклопедията Уикипедия съдържа повече от 30 млн. статии на 285 езика. Всеки може да редактира съдържанието, но много специалисти се заемат на доброволни начела да проверяват публикуваната информация. Въпреки това, обаче, свободата на достъп до редакция на текстовете все пак позволява допускането на много неточности.

В тази връзка, екип от 10 американски изследователи са осъществили проверка на статиите за 10 от най-разпространените заболявания в страната, като астмата, ставните болести и др. В резултат, откритията им сочат, че 90% от проверените материали са в противоречие с последните открития на медицината.

На свой ред, един от редакторите на Уикипедия Стиви Бентън коментира, че екипът прави всичко възможно да дава на читателите си точна информация, включително набиране на медицински консултанти, които да проверяват информацията в публикациите.

Бентън също апелира пациентите да се обръщат първо към своите лекари, когато имат здравословен проблем. „Уикипедия, като всяка друга енциклопедия, не може да замени квалифицирания медицински специалист“, коментира той.

Добави в Svejo

Коментари (0)


Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

Честита първа пролет!
» архив

Poligraffски забавно

* Отдавна е известно, че 20% от хората вършат 80% от работата. Но съвсем наскоро стана ясно, че 80% от хората смятат, че влизат в тези 20%.


* Минавах с колата през гората и спрях да се изпикая. Влязох няколко крачки и гледам - мечка. Викам си - що па да не се изакам...


* Врачански пустиняк му краднале бостано и он вместо да виси да го варди по цел ден турил една табела у сред бустано на коя пишело "една от лубениците съм нагньел с отрова да ви е*а у ламерете!".

На другия ден отива да провери бостано и глее сички лубеници си там, а на табелата дописано "сеги са две да та е@а в тарикато".


* Понеже на диригента му трепереха ръцете заради махмурлука,всички в залата се насладиха на ремикс на Моцарт

 

Анкета

Какво искате да има на мястото на Жабарника?

Мол/Търговски център; Площад; Парк; Музей/административни сгради; Не ме интересува.
виж резултатите или