Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Местната власт представи проекта за брегоукрепването на Ахелой

Автор: "PoligrafF", от 11.12.2019 0
На общественото обсъждане присъстваха председателят на Общинския съвет Адам Адамов, кметът на гр. Ахелой Иван Георгиев, зам.-кметът на община Поморие Янчо Илиев и общинският съветник Илиян Щерев.

Проектът “Ремонт, реконструкция на съществуващи брегозащитни съоръжения за защита от абразия на морския бряг в района на морски залив гр. Ахелой – етап I и II” бе официално представен пред жителите на гр. Ахелой.

„Целта на проекта е преди всичко предотвратяване на периодични наводнения и на риска от аварии, така както това се случи през 2012 г. Но съм убеден, че с изграждането на бунната система не само ще защитим брега, но и ще направим възможно образуването на пясъчна ивица в гр. Ахелой. Примерите, че това ще се случи след изграждането на буни са много, включително и примера в гр. Поморие, където за много кратко време след изграждане на рибарското пристанище в близост до него се образува плаж.“, каза кметът Иван Алексиев пред жителите на Ахелой.

„Буните са както брегозащитни, така и плажообразуващи съоръжения. Казвам това като  ваш съгражданин, който също като вас желае развитието на Ахелой като туристически град.“, каза инж. Михаил Кондакчиев, който подробно разясни дейностите, обхвата и сроковете за изпълнение на проекта. 

Брегоукрепването на гр. Ахелой стартира през 1970 г., с изграждане на подпорна стена с обособени бетонни участъци за достъп на хора и машини. Към момента изградените съоръжения не са в добро техническо състояние и не могат да предпазят високия бряг от вредните щормови вълни. В голямата си част буните са разрушени /потънали/ под морското ниво, бронировката в частта, изпълняваща функция да поема първоначалния натиск на вълните, е разрушена. 

През 2012 г. след природно бедствие бяха частично изградени четири буни със средства от фонд „Бедствия и аварии“. Брегоукрепването тогава бе спряно заради изричното желание на жителите на гр. Ахелой да няма повече бетон на морския бряг. Това наложи кметът Иван Алексиев да възложи разработването на нов проект за укрепване на брега, който да е съобразен с желанието на ахелойци.

 

Новият и вече одобрен от Министерството на регионалното развитие и благоустройство проект включва възстановяването, удължаването и уширяването на деветте буни по протежението на целия бряг до къмпинг Ахелой и изграждане на защитна подпорна стена.

Предстои разработването на друг, отделен проект, включващ реконструкция на рибарското пристанище и прилежащите му части.

На срещата присъстваха още: председателят на Общинския съвет Адам Адамов, кметът на гр. Ахелой Иван Георгиев, зам.-кметът на община Поморие Янчо Илиев и общинският съветник Илиян Щерев.

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

Обичаме си го този наш Бургас и това е!
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Удовлетворени ли сте от изборните резултати в Бургас?

Да Не 50/50
виж резултатите или