Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Министър Ананиев е поискал оставката на управителя на НЗОК

Автор: "PoligrafF", от 16.02.2018 0
Мотивите му са свързани с писмо до Народното събрание за актуализация на бюджета на здравната каса за 2018 година.

Здравният министър Кирил Ананиев е поискал оставката на управителя на НЗОК - проф. Камен Плочев. Мотивите му са свързани с писмо до Народното събрание и до парламентарните групи на политическите сили в парламента с искане за актуализация на бюджета на здравната каса за 2018 година поради натрупани задължения към европейски здравни каси. От думите на здравният министър стана ясно, че на този етап актуализация на бюджета на НЗОК не е необходима.

Кирил Ананиев е поискал оставката на проф. Плочев още в сряда, 14.02.2018 г., по време на среща с управителя на касата, като основния му аргумент е нарушаване на законовата процедура. Ето какво коментира министърът пред журналисти днес:

Попитах проф. Плочев: „Има ли такова писмо, което сте подписали до Народното събрание?“, неговият отговор беше: „Не“. Когато извадих писмото и показах подписа му, той отговори, че това не е неговият подпис и някой го е фалшифицирал. Тогава му предложих да направим постъпки пред съответните служби, за да установим кой е злоупотребил с подписа му. В този момент той помоли да се обадим в Касата, за да видим как е изведено писмото и каква е цялата процедура по съгласуването му.

В момента, в който ни изпратиха по имейл писмото със съгласувателните подписи, проф. Плочев започна да мисли по какъв друг начин да ми каже, че няма участие в цялата тази история. Заяви, че са му дали да подпише писмо и го е подписал без да гледа. В това писмо по същество се казва, че имаме задължения над 200 млн. лв.  към здравните каси в другите държави. И това е вярно, не е лъжа, но през главата на Надзорния съвет на здравната каса, на здравния министър и на Министерския съвет  проф. Плочев иска актуализация на бюджета на НЗОК, а това въобще не е във функциите му на управител”, коментира министър Ананиев.

След като било установено, че професор Плочев е подписал писмото, шефът на Касата е поел ангажимента да подаде оставка, което е трябвало да се случи вчера. Министър Ананиев посочи, че не може еднолично да го уволни, че това е работа на Парламента. Въпреки това, той подчерта, че настоява за оставката на началника на НЗОК.

Добави в Svejo

Коментари (0)


Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

Бавно и полека, лятото се завръща!
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Ще ходите ли на почивка това лято?

Да, избрал съм дестинация в чужбина Да, избрал съм дестинация в страната Ако ми дадат отпуск, може и да ида на почивка Не, нямам излишни пари
виж резултатите или