Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Министър Ананиев пред депутати: Няма да има и ден без кардиохирургия в Бургас

Автор: "PoligrafF" , от 01.03.2019 0
МЗ ще подпомогне бургаската болница, за да се запази кардиохирургията.

”Няма да се допусне и ден вакуум за оказване на кардиохирургична помощ на бургазлии”. Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в отговор на народните представители от ГЕРБ Димитър Бойчев и Диана Саватева. Те поставиха темата за риска от затварянето на специализираната болница в Бургас и осигуряването на адекватна грижа за пациентите от региона. Депутатите припомниха, че преди десет години на хората от региона им се налагаше да пътуват до други населени места за да получат животоспасяваща медицинска помощ.

„УМБАЛ – Бургас АД е държавно лечебно заведение - акционерно дружество, в което държавата, представлявана от министъра на здравеопазването притежава 87,04% от капитала. Съгласно Устава на дружеството, решението за разпореждане с недвижими имоти или вещни права върху тях, респективно отдаването им под наем е от компетентността на съвета на директорите на дружеството”, каза министър Ананиев.

Той обърна внимание, че постигането на висока наемна цена за помещенията, които ползва към настоящия момент Специализираната болница по кардиохирургия и инвазивна кардиология, е в резултат на проведен търг и наддаване от страна на участниците в търга, един от които е и тази болница.

”УМБАЛ – Бургас АД е отдал под наем тези помещения след проведен търг, с оглед спазване на принципите за публичност и прозрачност,  независимо че в Правилника за реда за упражняване правата на държавата в търговските дружества с държавно участие в капитала за сключване на договори за наем е предвиден такъв ред само за еднолични търговски дружества с държавно участие в капитала”, уточни министър Ананиев и наблегна на факта, че държавното лечебно заведение, като търговско дружество, следва да сключва договори за наем чрез процедури, които да гарантират икономическия му интерес и чрез които може да докаже, че е постигнало най-изгодна наемна цена за дружеството.

”Независимо от горното, предвид изключителната значимост на тази дейност за населението на област Бургас, Министерството на здравеопазването взе решение да подкрепи болницата за създаване на организация и предприемане на действия с оглед дейностите по инвазивна кардиология и кардиохирургия да се реализират от държавното лечебно заведение. В непродължителен срок ръководството на лечебното заведение следва да предприеме съответните законови действия, с цел да се осигури достъпа на населението  до този вид медицинска помощ”, каза министърът на здравеопазването.

„Надявам се, по този начин да бъде намерено дългосрочно устойчиво решение за оказване на квалифицирана медицинска помощ на пациенти със сърдечносъдови заболявания от област Бургас. Няма да допуснем и един ден населението да остане без тази помощ”, завърши министър Ананиев.

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

"Дойде ли есен, не ходете в бижутерията, за да видите злато. Отидете…
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Удовлетворени ли сте от изборните резултати в Бургас?

Да Не 50/50
виж резултатите или