Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Мисия "Пътуване", дестинация - Гласгоу

Автор: "PoligrafF", от 10.02.2011 1
Глазгоу е най-големият град в Шотландия, а освен това се нарежда на трето място след Лондон и Бирмингам по най-многочислено население на целия Великобритански остров. Според някои хипотези името на Глазгоу произлиза от "глас-ку", което се превежда като "красива зелена площ".

Глазгоу  е най-големият град в Шотландия, а освен това се нарежда на трето място след Лондон и Бирмингам по най-многочислено население на целия Великобритански остров. Според някои хипотези името на Глазгоу произлиза от “глас-ку”, което се превежда като “красива зелена площ”.

Възникването на първоначалното селище на мястото на Глазгоу се приписва на християнския мисионер св. Мънгоу. Съществува легенда, която разказва как през 543 г. той основал манастир на брега на река Молендинар, там, където днес е разположен катедралата “св. Мънгоу”. През 1136 г. е издигната катедрала, а през 1451 т. университет.

Реформацията през 1560 г. помита властта на епископите и през ХVІІ в. щафетата поемат търговците. Лордовете на тютюна, бароните на захарта и кралете на памука получават стока от щат Вирджиния през новопостроеното пристанище на река Клайд. Краят на доходоносната търговия след извоюваната американска независимост през 1775 г. вещае нова катастрофа, но разработването на намиращите се наблизо въглищни мини в Ланарк дава нов тласък в разрастването на града. Корабостроителите и на архитектите се заемат да го превърнат в първия в света пост-индустриален град и да го увенчаят с лавровата корона на една от културните столици на Европа.

  

Глазгоу е и един от основните футболни центрове на Острова. Запалянковците на двата основни отбора - „Селтик” и „Рейнджърс”, отдавна са известни с футболните си страсти и разпалена фенска любов. В Глазгоу се намира един от най-големите футболни стадиони - „Хемпдън Парк“ От началото на миналия век Глазгоу търпи метаморфоза във всякакво естество. От индустриален център той коренно се преобразява в модерен и красив европейски град с интересна и необичайна архитектура.

В Глазгоу няма старинни исторически забележителности като замъци, крепости и т.н., но за сметка на това сградите впечатляват с множеството самостоятелни стилове, в които са решени. Сред забележителностите на града са Търговската палата с йонийските си колони и венецианските прозорци. Наблизо до нея е и нестандартната, но елегантна кула, която има форма на квадрат – „ Хъчинсън Хол”.

Глазгоу печели признание за това, че е значителен културен център, благодарение най-вече на множеството галерии в града. Специално в Галерия и Музей Келвингроув построена със приходите от Международното изложение в града през 1888 г., произведенията на изкуството са подредени като артефакти - част от цивилизацията. С невероятно разнообразие от възможности за използване на обяснителната информация - с цел да се активират всички сетива и в зависимост от това кой как учи, възприема и интерпретира.

Тук постоянно е пълно с деца. Освен в Келвингроув, още и в Hunterian Art Gallery срещу Университета на Глазгоу, в Колекция Бърел, както и в Галерии Маклилан на улица “Сокихол” могат да се видят произведения на Макинтош, както и картини на представителите на т.нар. Момчета на Глазгоу шотландски художници, доминирани от петорката Джеймс Гътри, Джон Лейвъри, Джордж Хенри, Е.А. Хорнел и Джоузеф Кроухол, на друга известна група, т.нар. Колористи на Глазгоу Ф.С.Б. Кедъл, Дж. Лезли Хънтър, С. Дж. Пеплоу и Дж. Д. Фъргюсън, а така също и на Джорджоне, Рембранд, Ван Гог, Моне, Роден и Дали.

В Галерията на модерното изкуство са изложени картини на Новите момчета на Глазгоу Питър Хоусон, Ейдриън Вишневски, Кен Къри и Стивън Кембъл. А в Музея Hunterian в Университета на Глазгоу можете да видите единствения шотландски динозавър.

Най-приятно е да посетите Глазгоу през летните месеци, когато температурата е около 20 градуса. Топлото течение Гълфстрийм е причината тук климатът да не е така суров, както в останалите градове, разположени на същата географска ширина.

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

"Дойде ли есен, не ходете в бижутерията, за да видите злато. Отидете…
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Удовлетворени ли сте от изборните резултати в Бургас?

Да Не 50/50
виж резултатите или