Михайлова: Базовата грамотност е важна, но четенето на провокира критичното мислене

Автор: "PoligrafF", от 10.12.2019 0
Националната седмица на четенето стартира за пети пореден път!

”Базовата грамотност е важна, но четенето помага за развиване на функционалната грамотност. Да провокираш учениците да мислят е най-важното в класната стая. Четенето на книги провокира критичното мислене на учениците, помага им да изградят умения, които ще са им полезни един ден като самостоятелни хора”. Това заяви заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова при откриването на Националната седмица на четенето в Кърджали.

Инициативата стартира за пети пореден път в понеделник (9 декември) и ще продължи до петък (13 декември). Мотото тази година е “Опознай българския език”. Институтът за българки език „Проф. Любомир Андрейчин“ при Българската академия на науките е традиционен партньор в провеждането на Седмицата, като тази година той се включи с езикови задачи, организирани като игри в интернет и са предназначени за пети, шести и седми клас. Целта е да провокират интереса на българските ученици към четенето, българската граматика и лексика, като едновременно с това насърчават любопитството и стремежа към придобиване на нови знания.

Тази година МОН съвместно с електронната платформа „Книговище“ организира национално състезание за четене с разбиране и за създаване на дигитално съдържание, което ще приключи в края на първия учебен срок. Платформата съдържа въпросници към книги, с които може да се провери доколко децата са разбрали прочетеното.

За всеки верен отговор от въпросниците участниците в състезанието получават точки. Целта е децата от един клас да прочетат възможно най-много книги за определен период и да натрупат най-голям брой точки за класа си. При учениците в гимназиален етап състезанието е под формата на подготовка на въпросници към желани от тях книги, които не присъстват в каталога на „Книговище“.

В състезанието може да се включат всички деца от български училища в страната и в чужбина. В частта за четене с разбиране състезанието ще се проведе във всеки клас. То е разделено на две възрастови групи: 7-10 г. (деца от I до IV клас) и 10-14 г. (ученици от V до VII). В частта за създаване на въпросници ще могат да участват всички ученици от гимназиален етап.

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

Обичаме си го този наш Бургас и това е!
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Удовлетворени ли сте от изборните резултати в Бургас?

Да Не 50/50
виж резултатите или