Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Млада бургазлийка ни кани да тръгнем "Без компас" към едно по-чисто бъдеще

Автор: Ирина Й., от 01.04.2019 0
Да променим света отпадък по отпадък!

Екологията, замърсяването, рециклирането, унищожаването и опазването на околната среда са сред основните теми в глобален мащаб. Но което е по-важно, те стават все по-важни за младите хора. Доказват го номинацията за Нобелова награда на 16-годишната Грета от Швеция, вайръл ефекта на #Trashtag, активността на малки и големи деца и ученици в кампании за събиране на пластмаса и почистване на природни обекти, паркове, градини, рециклираното изкуство и още и още...

Поредно доказателство за тази положителна тенденция е инициативата “Без компас”. Зад нея стои едно бургаско момиче на име Димитрина. Тази година й предстои да завърши Търговската гимназия, да отпразнува абитуриентския си бал, да се впусне в ново приключение. Но междувременно, тя се бори да вдъхновява другите да обръщат поглед към природата.

”Винаги съм усещала силна връзка между мен и заобикалящата ме среда, не съм фен на урбанизацията и прекарвам голяма част от свободното си време сред природата. Смятам, че всичко живо носи красота, която всеки от нас може да види, стига да пожелае”, сподели тя с “PoligrafF” и посочи, че според нея “определено потребяваме повече отколкото се нуждаем”.

И понеже вярва в това, че “ние сме тези, които са на власт” и няма място за оправдания с липсата на време и средства, Димитрина е решена да демонстрира това като организира различни акции за почистване не само в Бургас, но и в други градове. За свое вдъхновение тя посочва акциите на софийската група Grimaze и техните събития “Метъл за смет”. Стреми се отделните акции да преминават в приятна атмосфера, с музика, смях и в приятелско настроение.

”Целта на “Без компас” е да накара хората да преосмислят действията си, защото според мен, замърсяването вече се е превърнало в навик, който е на подсъзнателно ниво, рефлекс. Искам да променя това, да вкарам тази практика във всекидневието на хората. Да почистват, но и да не изхвърлят”, споделя младата бургазлийка.

Общо до сега са се състояли почиствания на Кръста над ”Меден рудник”; парк “Славейков”; Плажната ивица до Морска гара. Последната инициатива под надслов “Музикално горско почистване” се проведе тази събота в Боровата горичка край “Меден рудник”. Доброволците, организирани във Facebook, успяха да съберат 3 200 литра боклук - пластмасови и стъклени бутилки, опаковки, фасове и много, много стиропор.

Димитрина споделя, че в първите акции са се включили предимно нейни приятели и познати, но в следващите събития участие са взели и напълно непознати хора, откликнали на поканата в социалната мрежа. Но към събитията й вече се присъединяват бургазлии от всякакви възрасти, с всякакви интереси и навици.

А сега “Без компас” търси и нов обект в района на София за следващата си акция тази седмица. Тъй като Димитрина не познава добре проблемните точки на столицата, предложенията са добре дошли във Facebook страницата.

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

Иде пролетта, близо е...
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Удовлетворени ли сте от изборните резултати в Бургас?

Да Не 50/50
виж резултатите или