Може ли силното желание за секс да прерасне в болест?

Автор: "PoligrafF", от 06.08.2011 0
Както всичко останало в този живот и сексът води до пристрастяване. Това на пръв поглед звучи добре, но може да бъде опасно за хората, тъй като за тази интимност са нужни двама. И ако вторият не е на разположение и няма същата интензивност на желание като „заболелия", то нуждаещият се може да си търси удоволствието, прилагайки сила.

Както всичко останало в този живот и сексът води до пристрастяване. Това на пръв поглед звучи добре, но може да бъде опасно за хората, тъй като за тази интимност са нужни двама. И ако вторият не е на разположение и няма същата интензивност на желание като „заболелия”, то нуждаещият се може да си търси удоволствието, прилагайки сила.

Сексуалното пристрастяване кара неговият обект да бъде обсебен от мисли за секс и да чувства непрекъсната потребност да го практикува, като у него остава незадоволим глад. Човекът фантазира непрекъснато за подобни изживявания и всичко останало за него губи значение и смисъл. Има различни нива на пристрастеност, както при всяка друга зависимост.

Понякога „заболелият” дори не изпитва удоволствие от случващото се, а го прави като някаква фикс идея. Друг път, за да не се отегчи непрекъснато кара партньорите си да влизат в странни роли.

Желанието за секс е хубаво и здравословно, когато е в конкретни норми. За всеки човек те са различни, но има някои общо приети измерения, които ако бъдат прекрачени, трябва да светне червената лампа в главата ви, че има нещо нередно.

Знаците за сексуално пристрастяване

- ако използвате константно секса, за да се отървете отнегативни емоции;

- ако работата ви или задълженията ви в живота системно страдат от сексуалната ви обсебеност;

- ако чувствате постоянна незадоволеност и усещате, че натоварвате силно партньора/ката си с желанието си;

- ако всяка втора ваша дума и мисъл е свързана със секс и това не е просто летен хормон, а поведение, независещо от нивото на либидото и сезоните.

Причини за сексуално пристрастяване

Можете да станете сексуално зависими във всеки един момент от живота си и то поради обстоятелства, независещи от вас. Най-често според психолозите това се дължи на насилие, причинено на човешката личност още в детството му, което с времето се отключва под формата на сексуална агресия. Друга вероятност е самотата да въздейства на човек по начин, по който той да търси любов и компания единствено посредством този интимен акт, получавайки този еуфоричен прилив на моментна физическа удовлетвореност.

Как се лекува тази зависимост? Един от начините за справяне с проблема е специална програма от 12 стъпки. Тук е много важна подкрепата на партньора, семейството и приятелите. В нея се набляга на моралната и емоционална подкрепа, която да отскубне съзнанието на потърпевшия от основната му идея - сексът.

Груповата терапия също е начин за превъзмогване на „болестта”. Тук отново подкрепата на близките е много важна. Само участие могат да вземат и външни хора, които да споделят опита и историите си и да мотивират пристрастеният да вникне по-дълбоко в проблема и да се пребори с него.

Лекарства! В някои случаи терапевтът може да препоръча дори лекарства. Те съдържат серотонин и подпомагат създаването на изкуствена еуфория и удовлетвореност в мозъка.

 

Източник: Tialoto.bg

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

България вече се поздрави с "честит първи сняг". В Бургас обаче…
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Удовлетворени ли сте от изборните резултати в Бургас?

Да Не 50/50
виж резултатите или