Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Монахът Сюен Дзан дава начало на китайските вечери на "Лятно кино под звездите"

Автор: "PoligrafF" , от 04.09.2018 0
Пет съвременни филма от азиатската държава ще бъдат представени на Охлюва.

Днес започват дните на китайското “лятно кино под звездите”. За първи път инициативата ще представи пет съвременни филма от азиатската държава. Те ще бъдат прожектирани на “Охлюва”, а при лошо време - в КЦ “Морско казино”.

Първото заглавие в програмата е лентата на режисьора Хуо Дзиен-чи от 2016-а година “Сюен Дзан”. Фирмът разказва историята на монаха Сюен Дзан, живял през династия Тан (629 г.), и неговото пътуване към Индия, за да събере будистки ръкописи, които са основополагащи за разпространяването на будизма в Китай).

Сюен Дзан (на китайски 玄奘), китайски будистки монах, учен, философ, пътешественик. От 629 до 645 извършва пътешествие от Китай до Индия. През 629 тръгва от Сиан на северозапад, през северните оазиси на Кашгария, пресича Тяншан и река Чу и достига до Ташкент и Самарканд. Продължава на юг, описва десния бряг на река Амударя и по долината на река Кабулсе спуска до Инд.

Две години живее в Кашмир, после от пет години – в Непал, пътешества по Северна Индия и по приморските, източни и западни области, като пресича п-ов Индустан. След това поема на север през западните приморски области, а по пътя към устието на Инд до Централна Индия.

През Памир и южните оазиси на Кашгария през 645 се завръща в Сиан. По материалите, събрани по време на 16-годишното му пътешествие, през 648 съставя “Записки за западните страни”, ценен историко-географски източник, който придобива огромна популярност през следващите векове. Сюен Дзан донася от Индия 657 текста на санскрит.

Той получава поддръжка от императора и организира голямо училище за техните преводи и привлича много ученици от цяла Източна Азия. Превежда на китайски език 1330 съчинения от санскрит. В резултат е основана будистка школа, която се разпространява и в Япония.

Ето и останалата програма на дните на китайското кино под звездите:

5 септември (Сряда)
Открита сцена “Охлюва”, 20:30 часа
”Неизменни партньори”, режисьор: Рени Харлин, 2015 г.

7 септември (Петък)
Открита сцена “Охлюва”, 20:30 часа
 ”Завръщането на мечоците III” (анимационен филм)
режисьор: Лин Йончан и Дин Лиан, 2016 г.

10 септември (Понеделник)
Открита сцена “Охлюва”, 20:30 часа
”Студена война II”, режисьор: Лян Лъмин и Чън Дзиеняин, 2016 г.

11 септември (Вторник)
Открита сцена “Охлюва”, 20:30 часа
”Младостта е объркваща”, режисьор: Яо Тинтин, 2016 г.

Добави в Svejo

Коментари (0)


Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

Не. Това не е костенурка - нинджа. Това е костенурка - батка, забелязана…
» архив

Poligraffски забавно

* Отдавна е известно, че 20% от хората вършат 80% от работата. Но съвсем наскоро стана ясно, че 80% от хората смятат, че влизат в тези 20%.


* Минавах с колата през гората и спрях да се изпикая. Влязох няколко крачки и гледам - мечка. Викам си - що па да не се изакам...


* Врачански пустиняк му краднале бостано и он вместо да виси да го варди по цел ден турил една табела у сред бустано на коя пишело "една от лубениците съм нагньел с отрова да ви е*а у ламерете!".

На другия ден отива да провери бостано и глее сички лубеници си там, а на табелата дописано "сеги са две да та е@а в тарикато".


* Понеже на диригента му трепереха ръцете заради махмурлука,всички в залата се насладиха на ремикс на Моцарт

 

Анкета

Ще ходите ли на почивка това лято?

Да, избрал съм дестинация в чужбина Да, избрал съм дестинация в страната Ако ми дадат отпуск, може и да ида на почивка Не, нямам излишни пари
виж резултатите или